Cea de-a treia reuniune a Trilateralei România-Moldova-Ucraina: Odobescu și Kuleba, așteptați la Chișinău
Full Article 3 minutes read

Cea de-a treia reuniune a Trilateralei România-Moldova-Ucraina: Odobescu și Kuleba, așteptați la Chișinău

Cea de-a treia reuniune a Trilateralei România-Moldova-Ucraina la nivelul miniștrilor afacerilor externe va avea loc la Chișinău, la sfârșitul acestei săptămâni. Ministrul de Externe al Moldovei, Mihai Popșoi, cel al României, Luminița Odobescu, și cel al Ucrainei, Dmitro Kuleba, vor discuta despre colaborarea celor trei țări în domeniul energetic și al infrastructurii. Precizările au fost făcute de Mihai Popșoi în cadrul ediției din 1 iulie a emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova. 

Această reuniune (Trilaterala România-Moldova-Ucraina – n. r.) urmează să aibă loc la finalul acestei săptămâni, la Chișinău. Avem o agendă foarte bună. (…) Colaborarea în domeniul energetic, în domeniul infrastructurii, așa încât să ne sincronizăm agendele, să vedem cum putem spori colaborarea, să ne ajutăm reciproc. (…) Este o ocazie bună să vedem ce merge bine, ce putem îmbunătăți, așa încât să valorificăm aceste relații strânse pe care le avem, inclusiv în format trilateral, nu doar în relații trilaterale. Pentru că avem relații excelente atât cu Kievul, cât și cu Bucureștiul. De altfel, suntem în cel mai înalt punct al relațiilor bilaterale atât cu Kievul, cât și cu Bucureștiul. Și acest format trilateral ne ajută să ne sincronizăm în contextul colaborării regionale. În pofida dificultăților pe care le avem, această colaborare este fructuoasă și este iminamente în insteresul cetățenilor fiecărui dintre cele trei state”, a declarat Mihai Popșoi.

Șeful diplomației de la Chișinău a precizat că trilaterala România-Moldova-Ucraina va avea loc la nivelul miniștrilor de externe.

Întrebat dacă va fi semnat vreun acord în marja reuniunii trilaterale, diplomatul a spus: „Nu, nu sunt planificate semnarea cărorva acorduri. Este un regim de lucru firesc, un regim de consolidare a proceselor care sunt în derulare. Și muncim pentru a valorifica această deschidere și această colaborare excelentă pe care o avem”.

***

Precizăm că Trilaterala România-Moldova-Ucraina la nivelul miniștrilor afacerilor externe a fost lansată în anul 2022, la inițiativa șefului diplomației de la București de atunci, Bogdan Aurescu. Acest format are drept scop cooperarea dintre cele trei țări vecine în contextul invaziei ruse împotriva Ucrainei și crizele cu care se confruntă Ucraina și Moldova din cauza acesteia.

Prima reuniune în acest format a avut loc pe 15 septembrie 2022, la Odesa, iar cea de-a doua – pe 13 aprilie 2023, la București.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Хотите поддержать то, что мы делаем?

Вы можете внести вклад в качественную журналистику, поддержав нас единоразово через систему E-commerce от банка maib или оформить ежемесячную подписку на Patreon! Так вы станете частью изменения Молдовы к лучшему. Благодаря вашей поддержке мы сможем реализовывать еще больше новых и важных проектов и оставаться независимыми. Независимо от того, как вы нас поддержите, вы получите небольшой подарок. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. Это не сложно и даже приятно.

Поддержи NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: