Ceas Rolex, bijuterii de mii de euro și împrumut fără dobândă de la mama lui Șor. Averea Marinei Tauber
Full Article 4 minutes read

Ceas Rolex, bijuterii de mii de euro și împrumut fără dobândă de la mama lui Șor. Averea Marinei Tauber

Deputata Marina Tauber, cercetată în mai multe dosare penale, inclusiv spălare de bani, și-a depus declarația de avere pentru anul 2023. Parlamentara, care a ajuns în Legislativul de la Chișinău pe listele ex-partidului condus de oligarhul fugar Ilan Șor, declarat între timp neconstituțional, a declarat cadouri de milioane de lei, bijuterii de mii de euro și credite la 0% dobândă, luate inclusiv de la mama vitregă a lui Ilan Șor, Ilona Șor.

Salariu de mii de lei, cadouri – de sute de mii

Marina Tauber declară că a ridicat în total, pe parcursul anului 2023, un salariu de puțin peste 28 de mii de lei, de la Parlament. Anul trecut, Tauber declară că a primit de la Parlament și indemnizații. Suma lor se  ridică la aproape 7 mii de lei. De menționat în acest context că Tauber, alături de colegii săi deputați, care au ajuns în Parlament pe listele ex-partidului lui Șor, au boicotat practic toate ședințele plenare din anul trecut, în special după ce formațiunea politică a fost declarată neconstituțională.

Între timp, parlamentara declară cadouri generoase, de peste 1,2 milioane lei. Mai exact, Tauber declară că a primit 43 de mii de dolari, echivalentul a peste 258 de mii de lei cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Alți 13 mii de euro (peste 247 mii lei), spune deputata, i-a primit cu o ocazia zilei sale de naștere. O sumă similară a primit-o și de 8 martie.

De asemenea, Marina Tauber declară un set de cercei și inel Boucheron de 6 mii euro (peste 114 mii lei), un ceas Rolex și cercei Van Cleef – toate primite cadou.

Casă și mașină în chirie, acțiuni de milioane la o bancă aflată în proces de lichidare

Deputata Marina Tauber declară, în total, trei buni imobile – o casă de locuit, o „altă avere imobilă”, fără să precizeze de ce fel, pe care le închiriază și un apartament primit moștenire.

Potrivit declarației de avere, Tauber și-a luat casă în chirie în 2023. Aceasta are puțin peste 180 de metri pătrați. Anul trecut, doar pentru chirie, parlamentara a achitat 24 de mii de euro, echivalentul a peste 456 de mii de lei.

Marina Tauber își închiriază, de asemenea, potrivit declarației de avere, un spațiu din incinta Primăriei Orhei de aproape 120 de metri pătrați. Pentru acesta, anul trecut, deputata a achitat peste 390 de mii de lei.

Deputata deține și apartament de aproape 73 de metri pătrați, pe care l-a primit moștenire în 2007. Bunul imobil este estimat la aproape 500 de mii de lei, echivalentul a peste 26 de mii de euro.

Marina Tauber declară că conduce un autoturism de model Volkswagen Passat din 2018, pe care îl închiriază de la AO „Pentru Orhei”, fondată în 2015, la scurt timp de ce Ilan Șor a obținut mandatul de primar al municipiului.

Parlamentara a declarat pentru 2023, inclusiv, acțiuni la „Unibank”, banca comercială aflată în proces de lichidare. Valoarea acestora este estimată la aproape 18 milioane lei.

Credite – cu dobândă de 0%. Cine o „ajută”?

În declarația de avere depusă, deputata Marina Tauber a indicat datorii de peste 2,6 milioane lei. Toate creditele au fost luate de la persoane din anturajul fugarului Ilan Șor, inclusiv mama vitregă a acestuia, la dobândă de 0%.

Mai exact, parlamentara anunță că a luat un credit în 2023 de la Victoria Șapa, candidata lui Șor la Primăria Bălți în scrutinul din toamna anului 2023, care, la fel ca și Tauber, a fost exclusă din cursă. Tauber a împrumutat de la Șapa 60 de mii de dolari, adică peste un milion de lei.

La fel, Tauber s-a împrumutat de două ori de la mama vitregă al lui Șor, în 2019 și 2020. Parlamentara s-a angajat să-i întoarcă Ilonei Șor aproape peste 1,2 milioane lei până în 2025.

În 2021, Marina Tauber s-a împrumutat și de la colegul său din echipa lui Șor, deputatul Vadim Fotescu. Aceasta urmează să îi întoarcă, până în 2026, 350 de mii de lei.

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: