Ceban sfidează Ministerul Educației? Nu vrea camere de filmat la examenele de clasa a IX-a în școlile din Chișinău

UPDATE: Ministrul Dan Perciun a reacționat după ce primarul Capitalei, Ion Ceban, a declarat în cadrul ședinței Primăriei din 19 mai, că Ministerul Educației ar fi cerut instalarea camerelor de supraveghere la examenele de absolvire din clasa a IX-a. Perciun a respins acuzațiile și a precizat că instituția pe care o conduce nu a emis o asemenea solicitare. Mai mult, ministrul l-a calificat pe Ion Ceban drept un „mincinos patologic”, acuzându-l de dezinformare.

Știrea inițială: Primarul capitalei, Ion Ceban, a cerut ca în instituțiile de învățământ din Chișinău să nu fie utilizate camerele de supraveghere în timpul examenelor de absolvire din clasa a IX-a. Ceban a făcut aceste declarații în cadrul ședinței Primăriei din 19 mai, menționând că o astfel de solicitare a venit din partea Ministerului Educației.

„Lăsați copiii și nu-i stresați. Camerele de vedere pe care le-ați procurat să fie utilizate pentru alte necesități. Nu stresați copiii de clasa a IX-a. Chiar vă rog ca acest lucru să fie documentat și transmis instituțiilor. Noi avem încredere în profesori și trebuie să avem încredere și în copiii noștri. Este suficientă monitorizarea din partea profesorilor. Pe teritoriul municipiului Chișinău, camerele de supraveghere la examenele de absolvire din clasa a IX-a nu au ce căuta. Să și le pună Ministerul Educației în cabinete”, a declarat Ion Ceban.

În context, șeful-adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport din Chișinău, Andrei Pavaloi, a declarat că nu există o obligație privind supravegherea video a examenelor din clasa a IX-a.

„Într-adevăr, am avut mai multe declarații referitoare la supravegherea examenelor din clasa a IX-a. Respectiv, în planul direcției am stabilit acest lucru ca modalitate de activitate. La moment, sistemul este funcțional. Nu avem o obligație. Respectiv, astăzi, împreună cu colegii, vom lua o decizie în acest sens”, a subliniat Pavaloi în cadrul ședinței.

Pe de altă parte, Ministerul Educației și Cercetării a precizat pentru NewsMaker că nu a instalat camere de supraveghere în instituțiile de învățământ pentru monitorizarea examenelor din acest an.

„Reamintim că examenele din acest an vor fi monitorizate extern de peste 1000 de observatori din partea MEC și Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE). Aceștia au fost selectați din rândul studenților, cadrelor didactice și reprezentanților societății civile și au fost instruiți pentru a se pregăti”, a declarat comunicatoarea MEC, Andreea Vremiș.

Acum o lună, directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov, a declarat în cadrul emisiunii Descifrat” de la Agora, că instalarea camerelor video este la discreția administrației instituției, împreună cu direcțiile municipale sau raionale. „Acest lucru se decide împreună pentru că se alocă surse financiare din bugetul școlii”, a mai adăugat Ivanov.

Amintim că pe 24 martie, de directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov, a declarat că examenele de absolvire a gimnaziului din 2025 se vor desfășura fără obligativitatea camerelor video în sălile de examen. Declarațiile au fost făcut în cadrul emisiunii Descifrat” de la Agora.

„Instalarea camerelor este permisă, dar nu este o obligație și rămâne decizie la discreția administrației școlilor și fondatorilor”, a precizat Ivanov. Potrivit șefei ANCE, corectitudinea examenelor va fi asigurată prin monitorizare externă în toate instituțiile și prin evaluarea centralizată a testelor în centre din Chișinău.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: