CEDO a decis: Partidul „Patria”, pe lista căruia a candidat Renato Usatîi, a fost scos ilegal din cursa electorală în 2014
Full Article 2 minutes read

CEDO a decis: Partidul „Patria”, pe lista căruia a candidat Renato Usatîi, a fost scos ilegal din cursa electorală în 2014

Republica Moldova a mai pierdut un dosar la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Judecătorii au ajuns la concluzia că Partidul „Patria”, al cărei cap de listă a fost Renato Usatîi, a fost exclus ilegal din cursa pentru alegerile parlamentare din 2014.

„Excluderea partidului reclamant din cursa electorală nu s-a bazat pe dovezi suficiente și relevante, procedurile în fața comisiei și instanțelor judecătorești nu au acordat partidului reclamant suficiente garanții împotriva arbitrariului, și că deciziile autorităților naționale nu au fost motivate și corespunzător au fost arbitrare”, se arată în decizia CEDO.

Curtea a acordat partidului reclamant 7 500 euro cu titlu de prejudiciu moral și 8 000 euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

În fața Curții reclamanții au fost reprezentați de către avocații I. Pohila și S. Pavlovschi. Reclamanții sunt Partidul politic „Patria” și 14 candidați din lista electorală.

La data de 27 noiembrie 2014, cu trei zile înainte de alegeri, instanțele judecătorești naționale au admis acțiunea Comisiei Electorale Centrale privind excluderea partidului reclamant pe motivul că, contrar prevederilor legislației electorale, acesta a utilizat fonduri nedeclarate, inclusiv bani din străinătate.

CEC a depus acțiunea respectivă urmare a scrisorii primite de la șeful IGP care pretindea că partidul reclamant a utilizat în campanie electorală mai mult de 8 milioane de lei de origine străină care aparțineau lui Renato, candidatul numărul unu de pe lista partidului.

Un alt argument pentru excluderea partidului reclamante, de asemenea, acceptat de CEC și instanțe, a fost că partidul reclamantul aparent a cheltuit peste 5 milioane de lei de mijloace nedeclarate pentru cumpărarea a 11 mașini în mai 2014, combustibil, etc.

De cealaltă parte, reclamanții au pretins că anularea participării „Patriei” în alegerile din 2014 a fost arbitrară și a avut motive ascunse, și anume excluderea unui concurent cu un înalt suport din partea populației.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: