Андрей Мардарь / NewsMaker

Centrul COVID de la Moldexpo va fi închis

Centrul COVID de la Moldexpo urmează să fie închis în câteva zile, iar pacienții internați acolo au fost transferați în alte unități medicale. Un anunț în acest sens a fost făcut de ministra Ala Nemerenco, pe 18 noiembrie, în plenul Parlamentului.

Deși a fost creat pentru a servi în calitate de centru de triere a pacienților cu suspecții la COVID, acesta a devenit un „megaspital” cu 400 de paturi, iar în secția reanimare erau 37 de locuri. Șefa de la sănătate s-a arătat nemulțumită și de condițiile în care activau medicii.

„Ca să comparați, Spitalul Clinic Republican cu aproape o mie de paturi are o secție de reanimare, care este foarte modernă, de doar 45 de paturi, și fost suplinită acum în Covid cu câteva paturi (…). Toate țările au renunțat demult la așa modele, astăzi situația și experiența sistemelor e cu totul alta”, a precizat Nemerenco.

Ministra Sănătății a declarat că medicii activau în condiții „departe de orice standarde”, iar pacienții erau tratați în condiții necorespunzătoare. Nemerenco a vorbit și despre riscul care persista din cauza buteliilor de oxigen.

„Lângă fiecare pat a pacientului stătea pe patul de reanimare stătea o butelie de oxigen care înmulțit la 37 și la o distanță apropiată și de cele care mai erau în depozit, puteau provoca o tragedie de proporții la o eventuală explozie, la cea mai mică eroare tehnică sau umană. Inginerii ne-au spus că la o explozie era să fie ras o treime din sectorul Buiucani”, a afirmat ministra.

Centrul COVID de la Moldexpo a fost deschis în primăvara anului 2020.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Participarea contra plată? Poliția a documentat cazuri de remunerare la mitingul opoziției din capitală (VIDEO)

Cetățenii prezenți la mitingul organizat pe 26 iulie, în Chișinău, de patru partide de opoziție ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că a documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani.

Poliția a fixat mai multe cazuri în care s-au oferit și primit mijloace financiare, în schimbul prezenței la miting. Cei 300 de lei promiși la sfârșitul manifestației erau așteptați și de două minore, de 14 și 17 ani, din raionul Criuleni, după ce la telefon au fost convinse de un bărbat să vină la protest, ulterior urmând a fi remunerate financiar. (…) Atât cei care au achitat, cât și cei care au acceptat banii pentru a protesta – vor fi documentați”, se arată în comunicat.

Potrivit IGP, oamenii legii întreprind măsuri pentru a stabili tot spectrul de acțiuni al celor care au încălcat legea.

Poliția susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal-inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale-va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, a subliniat IGP.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS”, „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: