Cetățenii ar putea rămâne fără căldură? Termoelectrica și CET-Nord, în datorii după ce consumatorii nu au achitat pentru gazul livrat
Full Article 3 minutes read

Cetățenii ar putea rămâne fără căldură? Termoelectrica și CET-Nord, în datorii după ce consumatorii nu au achitat pentru gazul livrat

O parte din consumatorii finali nu și-au executat obligațiile de plată pentru gazele naturale livrate. Datoria în 2023 s-a cifrat la 485,723 milioane lei. 203,583 milioane lei revin întreprinderilor din complexul termoenergetic al țării (103,583 milioane lei la SA „Termoelectrica” și 100 milioane lei la SA „CET-Nord”), 155,641 milioane lei – consumatorilor noncasnici și 126,499 milioane lei – consumatorilor casnici. Precizările au fost făcute de Moldovagaz. Compania a atenționat consumatorii să achite restanța până la începerea sezonului de încălzire, în caz contrat vor fi deconectate instalațiile de gaze naturale ale consumatorilor și se va sesiza instanța de judecată. 

Moldovagaz a anunțat pe 17 octombrie despre neexecutarea de către o parte a consumatorilor finali obligațiilor sale contractuale de plată pentru gazele naturale livrate la termenul de scadență.

Astfel, conform situației la data de 15 octombrie 2023, datoria consumatorilor finali pentru gazele naturale furnizate în 2023 s-a cifrat la 485,723 milioane lei, dintre care 203,583 milioane lei revin întreprinderilor din complexul termoenergetic al țării (103,583 milioane lei la SA „Termoelectrica”, și 100 milioane lei la SA „CET-Nord”), 155,641 milioane lei consumatorilor noncasnici, și 126,499 milioane lei consumatorilor casnici”, au precizat reprezentanții Moldovagaz.

Se menționează că „această situație poate duce la imposibilitatea executării de către SA „Moldovagaz” a obligațiilor contractuale de plată asumate față de furnizori, realizată, în mod direct, prin achitarea la timp de către consumatorii finali a volumelor de gaze naturale utilizate”.

Astfel, întreprinderea atenționează consumatorii finali despre obligația contractuală de a achita integral contravaloarea gazelor naturale consumate în termenele indicate în factura de plată. În context, în scopul evitării majorării soldului datoriei și asigurarea onorării obligațiilor pecuniare, SA „Moldovagaz” solicită consumatorilor să achite restanța pentru gazele naturale furnizate până la începerea sezonului de încălzire”, a declarat compania.

În caz contrar, potrivit Moldovagaz, se vor deconecta instalațiile de gaze naturale ale consumatorilor debitori și se va sesiza instanța de judecată în vederea încasării forțate a datoriilor.

UPDATE: Pentru NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a întreprinderii Termoelectrica Ionela Vasilenco a declarat că întreprinderea „a luat act cu cele menționate și va întreprinde toate măsurile de remediere a situației respective”.

UPDATE: SA „CET-Nord” a confirmat public că îi este datoare principalului furnizor de gaze naturale din țară, Moldovagaz, cu 100 de milioane de lei. Întreprinderea a menționat într-un comunicat emis pe 17 octombrie că aceasta ar fi apărut în urma unor „dificultăți” întâmpinate în anul 2022, în principal ca urmare a majorării „semnificative” și „bruște” a prețurilor la gazele naturale. „CET-Nord” precizează în acest context că că datoriile sunt achitate conform termenilor prevăzuți în contractul cu Moldovagaz. Detalii AICI.

***

Iurie Razlovan declara în august 2023 că Termoelectrica are datorii în total de peste 2 miliarde de lei. Potrivit directorului general interimar, situația financiară este destul de complicată și se caută soluții. Razlovan susținea că Termoelectrica datorează Energocomului 1 miliard 300 mln, iar către Moldovagaz – peste 600 milioane. Cu toate acestea, Razlovan nu a vorbit despre o deconectare de la gaz a consumatorilor finali.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: