Cetățenii – cu documente de identitate, iar șoferii să evite străzile principale. Măsuri de securitate pentru summitul din 1 iunie
Full Article 4 minutes read

Cetățenii – cu documente de identitate, iar șoferii să evite străzile principale. Măsuri de securitate pentru summitul din 1 iunie

În contextul Summitului Comunității Politice Europene (CPE), care va avea loc pe 1 iunie în Republica Moldova, Poliția a venit cu mai multe precizări. Oamenii legii au declarat că va fi limitată viața cotidiană pentru perioade scurte de timp. Astfel, nu va fi permisă parcarea pe un anumit interval în perimetrele de securitate maximă. La fel, șoferii sunt îndemnați că evite arterele principale ale capitalei, precum și deplasarea în anumite intervale de timp pe ruta Chișinău – Bulboaca și revers. În același timp, cetățenilor li se recomandă să aibă asupra lor documentele de identitate. 

Oamenii legii au declarat că vor fi instalate gradual măsuri de securitate la standarde internaționale.

Pe linie polițienească, măsurile IGP vor fi aplicate treptat, în funcție de momentele de desfășurare a situației operative atât pentru traficul rutier, cât și pentru pietoni.

Viața cotidiană va fi limitată doar pentru perioade scurte. De asemenea, nu va fi permisă parcarea pentru un anumit interval de timp, în perimetrele de securitate maximă. Cetățenii vor fi informați în perioada următoare cu privire la rute alternative de deplasare și posibilitățile de parcare a autoturismelor în spațiul de securitate destinat Summitului CPE”, au declarat polițiștii.

În același timp, Poliția a făcut apel la conducătorii auto „să dea dovadă de înțelegere față de eventualele dificultăți din trafic, să își păstreze calmul și să nu uite de politețea rutieră”.

Cel mai indicat este ca cetățenii să își planifice din timp traseul de deplasare în zilele de 31 mai, 1 și 2 iunie, accesând drumurile adiacente Aeroportului Internațional Chișinău, evitând arterele principale ale capitalei, precum și deplasarea în anumite intervale de timp pe ruta Chișinău – Bulboaca și revers”, au adăugat polițiștii.

La fel se menționează că Poliția va suplini numărul angajaților în spațiile publice din Chișinău, pentru a fluidiza traficul rutier și va intensifica patrulările, întrucât în capitală și în localitățile din proximitate sunt așteptați mulți vizitatori.

Cetățenilor li se recomandă să aibă asupra lor documentele de identitate, în cazul în care vor fi legitimați de către organele de ocrotire a normelor de drept”, au precizat reprezentanții Poliției.

În contextul pregătirii Summitului, Poliția de Frontieră va spori controlul și supravegherea în toate zonele de competență. Astfel, va fi suplinit numărul de polițiști de frontieră din prima linie și al dispozitivelor speciale de control al documentelor de călătorie.

Poliția a anunțat că va fi asigurată și protecția demnitarilor de rang înalt, de Serviciul Pază și Protecție de Stat.

Serviciul de Informații și Securitate va realiza măsuri orientate spre descoperirea, prevenirea şi contracararea acţiunilor care periclitează securitatea de stat, publică şi a cetățenilor”, au comunicat polițiștii.

Oamenii legii au adăugat că pe parcursul lunii mai vor fi organizate mai multe simulări și antrenamente tactice în vederea asigurării desfășurări la un nivel înalt al Summitului CPE, în Republica Moldova.

***

Pe 1 iunie, complexul vitivinicol Castel Mimi din Moldova va găzdui Summitul Comunității Politice Europene. La eveniment sunt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene. Liderii vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.

Organizarea Summitului va fi finanțată din bugetul de stat, iar o parte din cheltuieli vor fi acoperite de către Consiliul Uniunii Europene. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu, pe 27 aprilie.

Evenimentul va avea loc la complexul vitivinicol Castel Mimi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: