Cine plătește pentru organizarea summitului din 1 iunie, la care vor veni circa 50 de lideri europeni? Răspunsul Maiei Sandu
Full Article 3 minutes read

Cine plătește pentru organizarea summitului din 1 iunie, la care vor veni circa 50 de lideri europeni? Răspunsul Maiei Sandu

Organizarea Summitului Comunității Politice Europene din 1 iunie va fi finanțată din bugetul de stat, iar o parte din cheltuieli vor fi acoperite de către Consiliul Uniunii Europene. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu, pe 27 aprilie. Evenimentul care va găzdui aproximativ 50 de șefi de state și de guverne din Europa și oficiali ai Uniunii Europene va avea loc la complexul vitivinicol Castel Mimi și va fi o investiție în viitorul nostru european, a precizat șefa statului. 

Șefa statului a menționat că la 1 iunie, în satul Bulboaca, în cadrul complexului vitivinicol Castel Mimi, țara noastră va avea onoarea, pentru prima dată, să găzduiască aproximativ 50 de șefi de state și de guverne din Europa și oficiali ai Uniunii Europene.

„Vom pune în dezbatere chestiuni vitale legate de război și pace, de viitorul Europei – de viitorul celor 750 de milioane de oameni ce muncesc pe continentul european. Adică, și de viitorul Republicii Moldova, ca stat european ce și-a ales drumul său ferm în UE”, a spus președinta.

Întrebată câți bani va cheltui statul pentru organizarea Summitului, Maia Sandu a declarat că „toate informațiile despre costuri vor fi făcute publice, aceste costuri sunt acoperite de către Guvernul Republicii Moldova și va fi transparență totală pe aceste resurse”.

O bună parte dintre costuri sunt investiții de care vor beneficia și cetățenii Republicii Moldova, pentru că știți că vorbim și despre reparația drumurilor și nu doar. Sunt investiții care merg dincolo de acest eveniment. Dacă vreți să discutăm despre oportunitatea acestor costuri, eu vreau să vă spun că costurile izolării țării noastre ar fi de mii de ori mai mari de cât costurile pe care le suportăm acum pentru organizarea acestui eveniment. Noi acum investim în relații bune cu partenerii noștri, relații de care avem nevoie pentru securitatea țării, pentru creșterea schimburilor comerciale și respectiv beneficiilor economice. Aceasta este o investiție în viitorul nostru european”, a precizat șefa statului.

La precizarea dacă „acest summit va fi plătit inclusiv din banii care ne transmit partenerii externi”, Sandu a declarat: „Acest summit va fi finanțat din bugetul de stat, o parte dintre cheltuieli vor fi acoperite de către Consiliul Uniunii Europene”.

***

În ianuarie Președinția Republicii Moldova a confirmat că cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene va avea loc pe 1 iunie 2023, la Chișinău. O invitație oficială în acest sens a fost semnată de președinta Maia Sandu și președintele Consiliului European Charles Michel și a fost expediată șefilor de stat și de guvern ale țărilor participante.

La eveniment sunt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene. Liderii întruniți la Chișinău vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: