Chicu: Din 25 martie, se interzice aflarea cetățenilor în parcuri și alte locuri publice. Armata și poliția vor monitoriza situația
Full Article 3 minutes read

Chicu: Din 25 martie, se interzice aflarea cetățenilor în parcuri și alte locuri publice. Armata și poliția vor monitoriza situația

Începând de miercuri, 25 martie, se interzice aflarea cetățenilor în locurile publice, cum sunt parcurile. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu, aproape de ora 23:00, după finalizarea ședinței Comisiei Situații Excepționale din 23 martie. Șeful executivului a precizat că angajații Ministerului Apărării și ai Ministerului Afacerilor Interne vor monitoriza situația.

„Începând cu 25 martie, în municipii, orașe și centre raionale este limitat accesul cetățenilor în spațiile publice, gen parcuri, terenuri sau alte zone unde se aglomerează populația. Este absolut necesar pentru a stopa răspândirea acestui virus. Colaboratorii MAI și ai Ministerului Apărării vor asigura implementarea acestei decizii. Este necesară la această etapă și antrenarea forțelor armate ale Republicii Moldova pentru menținerea ordinii”, a precizat Ion Chicu.

Șeful executivului a precizat că în cadrul ședinței au fost aprobate, în total, peste 40 de măsuri suplimentare la cele deja adoptate și implemetate.

O altă decizie prevede organizarea, pe parcursul lunii aprilie, a distribuirii la domiciliu pentru persoanele în etate a pensiilor, plăților și alocațiilor sociale pentru a evita aglomerarea acestora la poștă. Totodată, persoanele cu vârsta mai mare de 63 de ani nu vor avea dreptul să-și părăsească domiciliul fără un motiv întemeiat.

„Se interzice persoanelor vârstnice aflarea în spațiul public fără motiv justificat sau necesitate stringentă. Vom asigura tot suportul persoanelor în etate pentru a-i asigura cu tot ce este necesar, doar ca persoanele în etate să stea la domiciliu în această perioadă periculoasă”, a precizat Ion Chicu.

Excepție vor face deplasările în interes de serviciu, pentru adresare la medic sau asigurare cu produse alimentare.

În cazul stațiilor PECO, este interzisă altă activitate decât alimentarea cu combustibil, cum ar fi comercializarea de cafea sau alte produse.

Un alt subiect discutat în cadrul ședinței a fost posibilitatea eșalonării emiterii facturilor de plată pentru prestarea serviciilor comunale pe parcursul lunii aprilie. Mâine, premierul urmează să discute cu prestatorii de servicii despre emiterea unui grafic pentru emiterea acestor facturi, astfel încât să fie evitată aglomerarea cetățenilor la ghișeele de plată.

Totodată, a fost abordată necesitatea acordării de sprijin pentru oamenii de afaceri.

„Este necesar să fie deja aprobate prin Comisia Situații Excpționale, pentru că unele vizează deja termenul de 25 martie, de exemplu, amânarea de la 25 martie pentru luna iunie a plății impozitelor pe venit pentru persoanele juridice pentru trimestrul I 2020”, a explicat prim-ministrul.

Amintim că, potrivit celui mai recent bilanț, în Republica Moldova sunt cel puțin 109 persoane infectate cu COVID-19. Ultimele 15 cazuri au fost depistate pe parcursul zilei de luni, 23 martie.

 

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: