gov.md

Chicu: Din 25 martie, se interzice aflarea cetățenilor în parcuri și alte locuri publice. Armata și poliția vor monitoriza situația

Începând de miercuri, 25 martie, se interzice aflarea cetățenilor în locurile publice, cum sunt parcurile. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu, aproape de ora 23:00, după finalizarea ședinței Comisiei Situații Excepționale din 23 martie. Șeful executivului a precizat că angajații Ministerului Apărării și ai Ministerului Afacerilor Interne vor monitoriza situația.

„Începând cu 25 martie, în municipii, orașe și centre raionale este limitat accesul cetățenilor în spațiile publice, gen parcuri, terenuri sau alte zone unde se aglomerează populația. Este absolut necesar pentru a stopa răspândirea acestui virus. Colaboratorii MAI și ai Ministerului Apărării vor asigura implementarea acestei decizii. Este necesară la această etapă și antrenarea forțelor armate ale Republicii Moldova pentru menținerea ordinii”, a precizat Ion Chicu.

Șeful executivului a precizat că în cadrul ședinței au fost aprobate, în total, peste 40 de măsuri suplimentare la cele deja adoptate și implemetate.

O altă decizie prevede organizarea, pe parcursul lunii aprilie, a distribuirii la domiciliu pentru persoanele în etate a pensiilor, plăților și alocațiilor sociale pentru a evita aglomerarea acestora la poștă. Totodată, persoanele cu vârsta mai mare de 63 de ani nu vor avea dreptul să-și părăsească domiciliul fără un motiv întemeiat.

„Se interzice persoanelor vârstnice aflarea în spațiul public fără motiv justificat sau necesitate stringentă. Vom asigura tot suportul persoanelor în etate pentru a-i asigura cu tot ce este necesar, doar ca persoanele în etate să stea la domiciliu în această perioadă periculoasă”, a precizat Ion Chicu.

Excepție vor face deplasările în interes de serviciu, pentru adresare la medic sau asigurare cu produse alimentare.

În cazul stațiilor PECO, este interzisă altă activitate decât alimentarea cu combustibil, cum ar fi comercializarea de cafea sau alte produse.

Un alt subiect discutat în cadrul ședinței a fost posibilitatea eșalonării emiterii facturilor de plată pentru prestarea serviciilor comunale pe parcursul lunii aprilie. Mâine, premierul urmează să discute cu prestatorii de servicii despre emiterea unui grafic pentru emiterea acestor facturi, astfel încât să fie evitată aglomerarea cetățenilor la ghișeele de plată.

Totodată, a fost abordată necesitatea acordării de sprijin pentru oamenii de afaceri.

„Este necesar să fie deja aprobate prin Comisia Situații Excpționale, pentru că unele vizează deja termenul de 25 martie, de exemplu, amânarea de la 25 martie pentru luna iunie a plății impozitelor pe venit pentru persoanele juridice pentru trimestrul I 2020”, a explicat prim-ministrul.

Amintim că, potrivit celui mai recent bilanț, în Republica Moldova sunt cel puțin 109 persoane infectate cu COVID-19. Ultimele 15 cazuri au fost depistate pe parcursul zilei de luni, 23 martie.

 

 

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: