Chicu: Olga Cebotari urmează să asigure interimatul funcției de prim-ministru. Ce spune Maia Sandu?
Full Article 2 minutes read

Chicu: Olga Cebotari urmează să asigure interimatul funcției de prim-ministru. Ce spune Maia Sandu?

Vicepremierul pentru Reintegrare Olga Cebotari urmează să asigure interimatul funcției de prim-ministru. Anunțul a fost făcut de către Ion Chicu, în cadrul unei conferințe de presă din 31 decembrie. Pe de altă parte, președinta țării, Maia Sandu, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate din ajun că va anunța pe 1 ianuarie cine va ocupa funcția de prim-ministru interimar.

Olga Cebotari – premier interimar

Ion Chicu a menționat că Olga Cebotari va deține această funcție până la numirea unui alt interimar numit deja de președintele Maia Sandu.

Potrivit legii, până la numirea prim-ministrului interimar, atribuţiile acestuia sunt exercitate de prim-viceprim-ministru, în cazul lipsei prim-viceprim-ministrului – de către cel mai în vârstă viceprim-ministru, iar în cazul lipsei viceprim-miniştrilor – de către cel mai în vârstă ministru. Cel mai vîrstnic ministru din actualul executiv  este cel al Apărării – Victor Gaiciuc.

Olga Cebotari, în vârstă de 29 de ani, a devenit vicepremier pentru Reintegrare la începutul lui noiembrie. Aceasta deţine şi cetăţenia Federaţiei Ruse.

Alți miniștri interimari

La Ministerul Finanțelor ministru interimar va fi de la 1 ianuarie Tatiana Ivanicichina, secretar de stat.

La Ministerul Economiei interimatul va fi asigurat de Mihail Lupașco, secretar de stat.

La Ministerul Sănătății, interimatul va fi asigurat de Tatiana Zatîc.

 

Ce va face președintele țării?

În ajun, în cadrul ediției din 30 decembrie a emisiunii „Politica Nataliei Morari”, președinta Maia Sandu a menționat că va anunța pe 1 ianuarie cine va ocupa funcția de premier interimar.

„Voi veni cu o decizie cine va fi următorul prim-ministru din componența actuală. În conformitate cu legea sunt obligată să numesc un prim-ministru din actuala componență”, a precizat Maia Sandu.

***

Ion Chicu a anunțat că demisionează din funcția de prim-ministru al țării pe 23 decembrie, în ultima zi de mandat a președintelui Igor Dodon. Tot în acea zi urma să fie examinată moțiunea de cenzură asupra activității guvernului, depusă de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

După o întrevedere cu președinta țării, Ion Chicu a anunțat că va asigura interimatul funcției de premier până la sfârșitul anului curent.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: