gov.md

Chicu: Starea de urgență în sănătate publică va fi prelungită până pe 15 septembrie

Starea de urgență în sănătate publică va fi prelungită până pe 15 septembrie. O decizie în acest sens urmează să fie luată astăzi de către Comisia Națională de Sănătate Publică. Anunțul a fost făcut de premierul Chicu în cadrul ședinței guvernului din 26 august.

Premierul a făcut apel către cetățeni să respecte măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus și a atras atenția că spitalele dispun de locuri limitate, iar în următoarele zile se așteapă noi recorduri privind numărul de persoane infectate.

„Fac apel ca în  aceste zile libere și în această perioada estivală să respectăm regulile sanitar-epidemiologice. Numărul noilor cazuri a crescut seminificativ. Așteptăm săptămâna aceasta antirecorduri, de aceea vă rog să fim precauți. Vă informez că capacitatea sistemului medical din Moldova de a interna noi pacienți cu COVID-19 este la limită, a fost nevoie să revedem protocolul. Numărul de locuri în spitale este limitat, noi îl depășim, vă rog respectați regulile”, a declarat premierul.

Precizăm că, din 7 martie până în prezent, în Republica Moldova s-au înregistrat peste 34,3 mii de îmbolnăviri cu COVID-19. Cel puțin 960 de persoane au murit.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: