Platforma Da
Максим Андреев, NewsMaker

Chiril Moțpan și Dinu Plîngău pretind la șefia Platformei DA

Ex-deputații Dinu Plîngău și Chiril Moțpan pretind la șefia Platformei Demnitate și Adevăr (DA). Potrivit unui comunicat publicat pe 20 aprilie, Congresul formațiunii va avea loc pe 8 mai.

În cadrul întrunirii din 8 mai vor fi discute mai multe subiecte privind reformarea, reconstrucția și dezvoltarea Platformei DA.

Totodată, în conformitate cu hotărârea Consiliului Politic Național, Platforma Demnitate și Adevăr își va alege președintele și structurile de conducere în baza unei competiții interne loiale și colegiale, urmând ca în baza unor criterii elaborate, Congresul să ia decizia finală”, au precizat reprezentanții formațiunii.

Astfel, la ora actuală în competiția pentru funcția de Președinte al Platformei DA s-au înscris două persoane  – Chiril Moțpan și Dinu Plângău.

În perioada de până la Congres, candidații înscriși în competiție vor avea întâlniri și discuții cu structurile teritoriale, vor elabora propriile concepții privind reconstrucția formațiunii, viziunea asupra dezvoltării și reformării Republicii Moldova.

Anterior, Platforma DA a fost condusă de către Andrei Năstase.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: