Chișinău va păși în reparații. Cum intenționează primăria capitalei să cheltuiască banii în anul 2021
Full Article 7 minutes read

Chișinău va păși în reparații. Cum intenționează primăria capitalei să cheltuiască banii în anul 2021

Primăria municipiului Chișinău intenționează să cheltuiască aproape 6 miliarde de lei în anul 2021. Aceasta înseamnă cu 28% mai mult decât în anul curent. A șasea parte din toate cheltuielile sau aproape un miliard de lei se vor aloca pentru reabilitarea drumurilor și achiziția transportului public în capitală. Veniturile bugetului municipal vor constitui 4,7 miliarde de lei, iar deficitul – 1,3 miliarde de lei, care urmează să fie acoperit din creditele interne și cele externe. NM relatează pe scurt, ce venituri proprii intenționează să câștige Chișinăul, cât va primi din bugetul de stat și care sector al capitalei se va alege cu cele mai puține mijloace financiare.

Venituri

Potrivit proiectului bugetului municipal pentru anul 2021, veniturile proprii planificate ale municipiului Chișinău constituie 670 milioane de lei. Aceasta înseamnă doar 14,4% din toate încasările în bugetul municipal. În rest – transferuri de la bugetul de stat și împrumuturi de la partenerii externi pentru proiecte.

Primăria capitalei preconizează să obțină venituri din impozitul pe proprietate – 183 milioane de lei. Autoritățile estimează că acest articol al veniturilor va crește de două ori comparativ cu anul 2020.

Veniturile din taxele locale vor constitui 301 milioane de lei, din arenda terenurilor și a bunurilor – 45 milioane de lei, din achitarea amenzilor – 1,6 milioane de lei etc.

Chișinăul va primi din bugetul de stat peste 4 miliarde de lei, cea mai mare parte – 2,3 miliarde de lei fiind pentru necesitățile instituțiilor educaționale.

Cheltuieli

Cel mai mare articol al cheltuielilor din bugetul municipal îl constituie drumurile și transportul public.

Pentru drumuri se vor cheltui peste 600 milioane de lei.

Prin proiectul BERD, vor fi reabillitate trei străzi – Tighina, Alexandru cel Bun și 31 August, iar străzile Ion Creangă, Mesager și Industrială vor fi reparate capital.

Totodată, va fi reparat capital podul de pe str. Mihai Viteazul, se vor efectua lucrări de reparație curentă pe podul de pe str. Grigore Vieru, iar bv. Mircea cel Bătrân va fi prelungit până la str. Bucovina.

O parte din mijloace – 104 milioane de lei – sunt prevăzute pentru reparația trotuarelor de pe șase străzi: Dacia, Decebal, Calea Ieșilor, Șciusev, Alba Iulia, șos. Hâncești, M. Kogălniceanu și A. Mateevici.

La 12 intersecții vor fi instalate semafoare noi.

Vor fi construite două linii de troleibuz: la Durlești, pe str. Vladimirescu – str. Codrilor până la șos. Balcani și pe str. Columna, între str. Bănulescu Bodoni și str. V. Alecsandri.

Municipiul va cheltui pentru achiziția de autobuze și troleibuze 261 milioane și respectiv, 60 milioane de lei, alte 2 milioane sunt planificate pentru implementarea sistemului de tichete electronice.

Un alt articol mare al cheltuielilor vizează amenajarea teritoriilor și gospodăria locativ-comunală – 364 milioane de lei. Aceste cheltuieli includ, de exemplu, 5 milioane de lei investiții capitale în Parcul „Dendrariu”, 5 milioane de lei pentru reconstrucția amfiteatrului în Parcul „Valea Trandafirilor” (alte aproape 12 milioane pentru modernizarea acestuia vor fi alocate nemijlocit preturii sectorului Botanica), 6,5 milioane de lei pentru reparația wc-urilor publice, 20 milioane de lei pentru reparația și modernizarea ascensoarelor, tot atât – pentru reparația stadioanelor școlare etc.

Parcuri

Dendrariu – 5 mln lei

Valea Trandafirilor – 14,7 mln lei

Pădurea sect. Râșcani – 12,7 mln lei

La Izvor – 11 mln lei

Valea Morilor (Izvorul Tamarei și Teatrul Verde) – 7 mln lei

Grădina Zoologică – 4 mln lei

Alte 7,2 milioane de lei se vor cheltui pentru instalarea platformelor pentru colectarea separată a deșeurilor și consolidarea poligonului de deșeuri de la Țânțăreni

170 milioane de lei sunt prevăzute pentru izolarea termică a 10 școli, 10 grădinițe și trei spitale, prin Proiectul „Eficiență Energetică”, finanțat de BERD și BEI.

Alte articole ale cheltuielilor vizează fiecare pretură. Fiecare dintre acestea va primi, în medie, 22-23 milioane de lei pentru reparația diferitelor obiective de infrastructură sau pentru amenajarea scuarurilor și parcurilor publice, blocurilor de locuit și chiar a scărilor acestora. Cele mai multe mijloace – câte 25 milioane de lei – vor primi preturile sectoarelor Ciocana și Botanica. Cele mai puține mijloace vor reveni preturii sectorului Râșcani – 16,8 milioane de lei.

Autoritățile municipale vor aloca pentru toate investițiile capitale, 184,2 milioane de lei. Aici, pot fi menționate cele 4 milioane de lei care vor fi alocate Grădinii Zoologice. Pentru întreținerea administrației municipiului Chișinău sunt planificate 195,8 milioane de lei.

Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare va primi din buget 70 milioane de lei. Din acestea, 20 milioane se vor cheltui pentru revizuirea Planului Urbanistic general și tot atât – pentru digitalizarea arhivei.

Cheltuielile municipale pentru educație vor constitui peste 170 milioane de lei. Este vorba despre 76 milioane de lei pentru lucrările de reparație în șase școli, deschiderea a trei grădinițe și a grupelor noi în 14 instituții de educație timpurie, iar 94,2 milioane de lei vor fi alocate pentru organizarea claselor de profil și alimentația gratuită a elevilor.

18 suburbii ale municipiului Chișinău vor primi 85 milioane de lei pentru diferite proiecte investiționale.

Cheltuielile municipale pentru sistemul de sănătate vor constitui 63,7 milioane de lei. Din acestea, aproape o jumătate se va cheltui pentru combaterea și prevenirea răspândirii coronavirusului – 30 milioane de lei.

Impozite și taxe locale

În cazul în care consiliul municipal va aproba propunerile primăriei, taxele locale în Chișinău vor crește, în medie, cu 5,4%. De notat că mărimea tarifelor nu s-a schimbat de trei ani.

Primăria intenționează să perceapă de la cetățeni câte 10 lei pentru lucrările sanitare. Vor fi scutiți de această taxă minorii, pensionarii, persoanele cu dizabilități, participanții la acțiunile militare și cei care au participat la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl.

Va fi menținută mărimea taxelor locale pentru stațiile PECO, sălile de jocuri de noroc, casino, caseloe de schimb valutar, internet-cafe și companiile de taxi.

Vor apărea taxe noi. De exemplu, companiile care se ocupă de ambalare, de instalații electrice și lucrări de finisare, precum și hotelurile pentru animale vor achita 3000 de lei anual.

Vor plăti câte 5000 de lei parcurile tematice și cele de agrement, alte tipuri de recreere și agrement, precum și stațiile de alimentare a electromobilelor (pentru o coloană eletrică).

În anul 2021, ar putea fi modificate taxele locale pentru amenajarea teritoriului (până la 180 de lei anual), pentru reședința temporară (până la 3% din veniturile obținute din vânzarea serviciilor de chirie), pentru parcare (până la 30 de lei anual pentru 1 m.p.), pentru spațiile publicitare (până la 750 de lei anual pentru 1 m.p.).

Taxa de piață va crește cu 15-20%, în funcție de suprafața spațiului și de obiectele de imobil care sunt situate pe teritoriul pieței.

Taxele locale pentru magazine, supermarketuri, hypermarketuri, depozite, farmacii, pavilioane, piețele acoperite, expoziții vor constitui 4200 – 23 700 de lei, taxa pentru librării va fi majorată până la 950 de lei, pentru departamentele comerciale/buticuri – până la 1800 – 3500 de lei, pentru restaurante – 9100 – 19 500 de lei, în funcție de numărul de locuri în local, pentru cafenele – 5500 – 7500 de lei.

Frizeriile vor plăti câte 500 de lei pentru un loc de lucru, saloanele de înfrumusețare – câte 750 de lei, spălătoriile auto – 3300 de lei, hotelurile – 4300 de lei, agențiile și operatorii de turism – 5500 de lei, agențiile imobiliare – 10 000 de lei.

Vor crește cu 100% taxele pentru unitățile comerciale mobile și gheretele care sunt situate în afara piețelor, iar magazinele online vor putea beneficia de o reducere de 50% în primul an de activitate.

***

Primăria municipiului Chișinău a anunțat la 14 decembrie că săptămâna aceasta, va organiza consultări de amploare în privința acestui proiect cu mediul de afaceri, experții, societatea civilă și cu toate fracțiunile partidelor politice care sunt reprezentate în consiliul municipal. Administrația municipală speră că documentul va fi aprobat în lectură finală la 28 decembrie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: