Chișinăul: 11 moldoveni au fost evacuați din Liban. Când vor ajunge în țară 
Full Article 3 minutes read

Chișinăul: 11 moldoveni au fost evacuați din Liban. Când vor ajunge în țară 

Chișinăul a anunțat despre „evacuarea cu succes din Republica Libaneză a unui grup de 11 cetățeni ai Republicii Moldova, majoritatea minori”. Evacuarea a avut loc cu sprijinul Ucrainei și al Organizației Internaționale pentru Migrație. Sosirea la Chișinău a persoanelor repatriate este planificată pentru ziua de 3 octombrie. 

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a anunțat, pe 2 octombrie, despre „evacuarea cu succes din Republica Libaneză a unui grup de 11 cetățeni ai Republicii Moldova, majoritatea minori”.

Evacuarea, potrivit Chișinăului, a avut loc cu sprijinul Ucrainei și al Organizației Internaționale pentru Migrație.

„În seara zilei de 1 octombrie, cetățenii Republicii Moldova au ajuns cu bine în orașul Rzeszow, Polonia, unde au fost întâmpinați de reprezentanții misiunii noastre diplomatice din Varșovia și cazați la hotel. Operațiunea de evacuare a avut loc ca urmare a solicitărilor din partea unor cetățeni ai Republicii Moldova, înregistrate pe fundalul tensionării situației de securitate din Republica Libaneză de către Ambasada țării noastre din Ankara, Turcia, acreditată prin cumul în Liban. Celula de criză din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a pus la punct, împreună cu instituțiile naționale abilitate, printre ele Serviciul de Informație și Securitate, și ambasadele Republicii Moldova la Ankara (Turcia) și Varșovia (Polonia) detaliile operațiunii de repatriere”, au comunicat reprezentanții Ministerului.

Se menționează că „sosirea la Chișinău a persoanelor repatriate este planificată pentru ziua de mâine, 3 octombrie”.

Între timp, ministrul Mihai Popșoi a declarat jurnaliștilor că „Republica Moldova are grijă de cetățenii săi și nu-i va lăsa niciodată în primejdie”. Potrivit ministrului, în total – în Liban, au fost 15 solicitări de evacuare. Celelate persoane urmează a fi evacuate în următoarele zile. „Țin să mulțumesc partenerilor de la Kiev, care au oferit avionul pentru această evacuare a cetățenilor ucraineni dar și a celor din Republica Moldova”, a menționat oficialul.

Popșoi a mai spus că urmare a atacului Iranului, din ajun, asupra Israelului nu se înregistrează victime printre cetățenii Republicii Moldova.

***

Pe 1 octombrie, Ministerul de Externe de la Chișinău anunța că mai mulți cetățeni moldoveni, stabiliți în Liban, au cerut autorităților Republicii Moldova să fie evacuați. Instituția menționa că „se depun eforturi” pentru a evacua cetățenii noștri.

În dimineața zilei de 2 octombrie, Ucraina a anunțat că a evacuat 179 de persoane din Liban, printre care 12 cetăţeni ai Republicii Moldova.

***

În ultimele săptămâni, armata Israelului a efectuat multiple atacuri aeriene pe teritoriul Libanului, vizând infrastructura sau membrii grupării paramilitare Hezbollah. Iar în noaptea de 30 septembrie spre 1 octombrie, armata Israelului a anunțat că a început o operațiune terestră „limitată, localizată și țintită” împotriva Hezbollah, în zona de frontieră din sudul Libanului. Ostilitățile au început în contextul războiului dintre Israel și gruparea teroristă Hamas din Fâșia Gaza, pe care Hezbollah o susține, inclusiv prin bombardamente asupra statului evreu.

Menționăm că în seara zilei de 1 octombrie, Iranul a atacat masiv cu rachete Israelul. Trei persoane au suferit răni ușoare. În rezultatul atacului iranian asupra Israelului a murit o persoană. Gruparea libaneză „Hezbollah” a declarat că și ea a lansat rachete asupra Israelului. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: