Chișinăul, lovit de un val de viroze. Spitalele sunt supraaglomerate cu copii
Full Article 2 minutes read

Chișinăul, lovit de un val de viroze. Spitalele sunt supraaglomerate cu copii

Săptămâna trecută spitalele din Chișinău au fost supraaglomerate din cauza numărului mare de viroze, în special la copii. Șeful Direcției Sănătate a Primăriei Chișinău Boris Gîlcă spune că și astăzi situația rămâne complicată.

În cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei Chișinău din 5 decembrie, Boris Gîlcă a anunțat că săptămâna trecută în spitalele din Chișinău „practic nu am avut locuri libere”.

„Avem o problemă cu infecțiile respiratorii acute în municipiul Chișinău, în special la copii. Săptămâna trecută am avut o situație critică când toate spitalele municipale au fost supraaglomerate, practic nu am avut locuri libere și am suplinit paturi adiționale atât la Spitalul Clinic Municipal de Copii Nr. 1, la Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco”, la Spitalul clinic municipal de boli contagioase de copii. Foarte mulți copii cu infecții respiratorii, cu bronșiolită, cu pneumonii, inclusiv cu insuficiență respiratorie”, a comunicat Gîlcă, adăugând că „a fost un moment dificil”.

El a mai spus că autoritățile municipale au adresat o scrisoare la Ministerul Sănătății pentru a reprofila anumite secții somatice din cadrul Institutului Mamei și Copilului – „anume pentru copii cu pneumonii și cu infecții respiratorii”. „Respectiv, am avut susținerea colegilor în acest sens”, a precizat șeful Direcției Sănătate a Primăriei Chișinău.

„La etapa de astăzi, situația rămâne încă complicată. Totuși, presiunea nu mai este cea de săptămâna trecută”, a menționat Boris Gîlcă.

Totodată, el a recomandat părinților să apeleze la medicii de familie la primele simptome de infecții respiratorii la copii – „pentru a beneficia de un tratament de la început, în nici într-un caz să se ocupe cu autotratamentul”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: