Chișinăul, reacție la protestul din Bender: „Să facem diferența între libertatea de exprimare și evenimentele regizate”
Full Article 2 minutes read

Chișinăul, reacție la protestul din Bender: „Să facem diferența între libertatea de exprimare și evenimentele regizate”

Biroul politici de reintegrare a comentat protestul din dimineața zilei de 11 ianuarie, la punctul Bender-Varnița, față de modificările la Codul vamal, care obligă agenții economici din regiunea transnistreană să achite taxele în bugetul Republicii Moldova. Chișinăul a declarat pentru NM că „este important” să facem diferența între libertatea de exprimare, despre care spune că ar fi constat încălcată în stânga Nistrului, și evenimentele regizate.

„Este important să facem diferența între libertatea de exprimare care în mod continuu este cenzurată și persecutată în regiunea transnistreană și evenimentele regizate de actori propagandistici ce încalcă constant suveranitatea și integritatea teritorială a țării”, au declarat reprezentanții Biroului de reintegrare pentru NM.

Precizăm că zeci de oameni au ieșit pe 11 ianuarie în stradă, la punctul Bender-Varnița, pentru a protesta față de modificările din Codul vamal, intrate în vigoare pe 1 ianuarie 2024. Manifestanții susțin că modificările vor duce la creșterea bruscă a prețurilor și le cer autorităților de la Chișinău să renunțe la ele. „Jefuirea poporului nu este calea spre Europa”, au scandat ei. Detalii – AICI.

Noul Cod vamal al Republicii Moldova, intrat în vigoare la 1 ianuarie, obligă agenții economici din regiunea transnistreană să plătească taxe vamale la bugetul de stat. Până acum, deși companiile din stânga Nistrului erau înregistrate la Chişinău, plăteau taxe vamale la bugetul transnistrean. Schimbarea a provocat nemulțumirea autorităților de la Tiraspol, care acuză Chişinăul că împovărează fiscal companiile transnistrene. Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a dat asigurări pe 10 ianuarie că, în pofida presiunilor Tiraspolului, Chișinăul nu va renunța la modificările din Codul vamal.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: