VIDEO Protest la punctul Bender-Varnița. Transnistrenii nu vor să achite taxele impuse de Chișinău: „Jefuirea poporului nu este calea spre Europa”
Full Article 2 minutes read

VIDEO Protest la punctul Bender-Varnița. Transnistrenii nu vor să achite taxele impuse de Chișinău: „Jefuirea poporului nu este calea spre Europa”

Zeci de oameni au ieșit în stradă, la punctul Bender-Varnița, pentru a protesta față de modificările din Codul vamal, care obligă agenții economici din regiunea transnistreană să achite taxele în bugetul Republicii Moldova. Manifestanții susțin că modificările, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024, vor duce la creșterea bruscă a prețurilor și le cer autorităților de la Chișinău să renunțe la ele. „Jefuirea poporului nu este calea spre Europa”, „Moldova – agresor”, „Nu blocadei PMR”, „Nu jefuirii poporului” – sunt doar câteva dintre mesajele scrise pe pancartele cu care protestatarii au ieșit în stradă.  

„Facem apel la conducerea Republicii Moldova. Problemele economice nu pot fi rezolvate prin astfel de metode, suferă și cetățenii Republicii Moldova care locuiesc în Transnistria”, a declarat reprezentantul Uniunii moldovenilor din regiunea transnistreană, Serghei Sandu.

Într-o reacție pentru NM, Biroul politici de reintegrare a declarat: „Este important să facem diferența între libertatea de exprimare care în mod continuu este cenzurată și persecutată în regiunea transnistreană și evenimentele regizate de actori propagandistici ce încalcă constant suveranitatea și integritatea teritorială a țării”.

Amintim că de la 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare noul Cod vamal al Republicii Moldova, în virtutea căruia agenții economici din regiunea transnistreană vor trebui să plătească taxe vamale la bugetul de stat. Până acum, deși companiile din stânga Nistrului erau înregistrate la Chişinău, ele plăteau taxe vamale la bugetul transnistrean. Schimbarea a provocat nemulțumirea autorităților de la Tiraspol, care acuză Chişinăul că împovărează fiscal companiile transnistrene. Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a dat asigurări pe 10 ianuarie că, în pofida presiunilor Tiraspolului, Chișinăul nu va renunța la modificările din Codul vamal.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: