Chișinăul și Tiraspolul vor avea o nouă rundă de discuții: criza energetică și libera circulație – principalele subiecte
Full Article 2 minutes read

Chișinăul și Tiraspolul vor avea o nouă rundă de discuții: criza energetică și libera circulație – principalele subiecte

Pe 2 decembrie, la Chișinău, va avea loc o nouă reuniune de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană. Un anunț în acest sens a fost făcut de Biroul politici de reintegrare.

La reuniune vor fi abordate subiecte legate de criza energetică și vulnerabilitățile la care sunt expuși locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Potrivit Biroului politici de reintegrare se va discuta și despre problema asigurării liberei circulații.

La rândul său, reprezentantul Tiraspolului pentru „relații externe” Vitalii Ignatiev a menționat că întâlnirea va avea loc la propunerea părții transnistrene.

„Voi avea ocazia să discut despre problemele complexe actuale, inclusiv problema medicamentelor, plăcuțelor de înmatriculare. Și, bineînțeles, aș vrea să primesc lămuriri de la Chișinău despre motivul blocării circulației reprezentantului politic. (…) Sper că partea moldovenească să nu se teamă și să fie gata să vorbească cu mine”, a spus Ignatiev.

***

Amintim că pe 22 noiembrie, așa-numitele autorități de la Tiraspol s-au adresat reprezentanților ONU și OSCE, acuzând Chișinăul de „șantaj energetic și economic”. Tiraspolul a solicitat organizațiilor internaționale să influențeze conducerea Republicii Moldova și să îi solicite să înceapă negocierile cu Rusia și Ucraina pentru restabilirea aprovizionării cu gaz.

„După alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova, procesul de reglementare moldo-transnistrean a fost practic suspendat. Partea moldovenească sabotează activ mecanismele de negociere existente, ignoră apelurile repetate ale conducerii Tiraspolului cu propunerea de activizare a procesului de negociere”, se arată în adresare.

Ulterior, Biroul Politic de Reintegrare a venit cu o reacție la scrisoarea lui Krasnoselski către ONU și OSCE. „Demersurile Tiraspolului trebuie adresate Moscovei”, a declarat Chișinăul.

„Acuzațiile aduse de Tiraspol sunt transmise pe o adresă greșită. Criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova, inclusiv regiunea ei transnistreană, nu a fost cauzată de Chișinău, ci de deciziile nejustificate ale companiei ruse Gazprom, care a redus volumul de gaze naturale livrate companiei Moldovagaz. Astfel, partea rusă se face responsabilă de situația creată, inclusiv de criza energetică și social-economică din regiunea transnistreană”, a reacționat Chișinăul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: