„Demersurile Tiraspolului trebuie adresate Moscovei”. Reacția autorităților de la Chișinău la scrisoarea lui Krasnoselski către ONU și OSCE
Full Article 3 minutes read

„Demersurile Tiraspolului trebuie adresate Moscovei”. Reacția autorităților de la Chișinău la scrisoarea lui Krasnoselski către ONU și OSCE

Biroul Politic de Reintegrare a venit cu o reacție la acuzațiile lansate de către liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, în adresa Chișinăului prin intermediul apelului către ONU și OSCE. Autoritățile centrale au clasat declarațiile drept un santaj și au spus că acestea „sunt transmise pe o adresă greșită”.

Biroul Politic de Reintegrare susține că criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova a fost cauzată de concernul rus Gazprom.

„Acuzațiile aduse de Tiraspol sunt transmise pe o adresă greșită. Criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova, inclusiv regiunea ei transnistreană, nu a fost cauzată de Chișinău, ci de deciziile nejustificate ale companiei ruse Gazprom, care a redus volumul de gaze naturale livrate companiei Moldovagaz.

Astfel, partea rusă se face responsabilă de situația creată, inclusiv de criza energetică și social-economică din regiunea transnistreană.

Demersurile Tiraspolului trebuie adresate Moscovei, care sacrifică regiunea șantajând Republica Moldova cu arma energetică, cum a mai făcut-o și în 2009”, a precizat serviciul de presă al instituției.

Amintim că așa-numitele autorități de la Tiraspol s-au adresat reprezentanților ONU și OSCE, acuzând Chișinăul de „șantaj energetic și economic”. Tiraspolul solicită organizațiilor internaționale să influențeze conducerea Republicii Moldova și să îi solicite să înceapă negocierile cu Rusia și Ucraina pentru restabilirea aprovizionării cu gaz. O informație în acest sens a fost publicată de serviciul de presă al liderului autoproclamat de la Tiraspol Vadim Krasnoselski.

De precizat că, din 1 noiembrie, Republica Moldova primește 5,7 mln metri cubi de gaz natural pe zi de la Gazprom. Contrar contractului, concernul rus va asigura doar 51% din volumul convenit anterior. Din totalul de 5,7 mln de metri cubi de gaz pe zi pe care este dispus să îl vândă Gazpromul părții moldovenești  – 3,4 mln de metri cubi ajung, zilnic, pe malul drept al Nistrului, iar 2,3 mln sunt furnizate către malul stâng.

Din 1 decembrie 2022, Gazprom va furniza Moldovei cu 56,5% mai puțin gaz, decât este prevăzut în contract. O declarație în acest sens a fost făcută de secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Constantin Borosan, pe 22 noiembrie.

Tot pe 22 noiembrie, Gazprom a anunțat că de săptămâna viitoare va reduce și mai mult livrările de gaze către Moldova. SAP „Gazprom” acuză Ucraina de faptul că ar înmagazina anumite volume de gaze naturale, destinate Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al concernului rus, volumul gazelor naturale destinate Moldovei, care intră în Ucraina, este mult mai mare, decât cel care este transmis într-un final consumatorilor moldoveni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: