UPDATE „O coincidență”. Chicu susține că interdicția pentru mașinile transnistrene nu a fost suspendată după măsura similară a Tiraspolului
Full Article 3 minutes read

UPDATE „O coincidență”. Chicu susține că interdicția pentru mașinile transnistrene nu a fost suspendată după măsura similară a Tiraspolului

Autoritățile de la Chișinău au suspendat interdicția de a trece frontiera pentru automobilele cu numere de înmatriculare transnistrene. Anunțul a fost făcut luni dimineață, 20 ianuarie, de către viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, pe pagina sa de Facebook. Ulterior, premierul Ion Chicu a declarat că inițiativa a constituit un „proces de testare”. 

„Astăzi a fost suspendat regimul de testare la trecerea froniterei de stat moldo-ucrainene pentru automobilele înmatriculate în stânga Nistrului. Informația colectată de către organele de resort pe parcursul ultimelor 10 zile va fi analizată sub aspectul cererii pentru călătorii în Ucraina și a celei pentru înmatriculare cu plăcuțe ”neutre” din partea locuitorilor regiunii transnistrene. Deciziile ulterioare vor fi luate în baza analizei efectuate și vor fi comunicate public”, notat oficialul.

Tot astăzi, după ședința comună cu șeful statului și președinta parlamentului, prim-ministrul Ion Chicu a precizat că decizia de suspendare a interdicției din partea Chișinăului nu reprezintă o „cedare” în fața Tiraspolului.

„Chişinăul nu a cedat, iar cuvinte de şantaj noi nu folosim. Chişinăul a oferit cetăţenilor noştri din Transnistria posibilitatea de a-şi înregistra automobilele cu numere aşa numite neutre, ca să poată accede în ţările terţe, în special Ucraina. O bună parte din cetăţeni au făcut acest lucru, alţii încă nu. Am fost notificaţi de colegii din Ucraina că, începând cu 1 aprilie, nu vor mai admite maşini cu numere transnistrene. Respectiv, colegii din instituţiile statului au făcut timp de 10 zile un proces de testare cum o să funcţioneze în cazul în care nu trec. Acest termen expiră astăzi sau mâine şi această problemă se rezolvă. Ce va fi după 1 aprilie, atunci când Ucraina nu va permite cetăţenilor noştri din Transnistria să circule cu numere transnistrene o să vedem. Dar şantaj, cedare nu este, e o coincidenţă, doar atât”, a precizat Ion Chicu.

Amintim că vineri, 17 ianuarie, Tiraspolul a decis să răspundă cu aceeași monedă la interdicția de a trece frontiera introdusă de Chișinău pentru automobilele cu numere de înmatriculare transnistrene. Și din 24 ianuarie, au interzis autovehiculelor cu numere moldovenești să treacă segmentul nistrean al frontierei moldo-ucrainene.

Chișinăul a răspuns că „va analiza chestiunea” și apoi va lua o decizie. Șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, a îndemnat părțile să dea dovadă de responsabilitate.

Iar președintele Igor Dodon a vorbit a discutat problema la telefon cu liderul Transnistriei, Vladim Krasnoselski. Ulterior, șeful statului a anunțat că au convenit asupra identificării „unor decizii urgente pentru a evita criza”.

Între timp, Tiraspolul a anunțat că Dodon a promis anularea interdicției din partea Chișinăului și că, drept urmare, vor suspenda propria decizie de interzicere a accesului mașinilor înmatriculate în Republica Moldova spre frontiera cu Ucraina.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: