Chișinăul va procura lumină din Transnistria până la sfârșitul anului 2024. Energocom a prelungit contractul cu centrala de la Cuciurgan
Full Article 2 minutes read

Chișinăul va procura lumină din Transnistria până la sfârșitul anului 2024. Energocom a prelungit contractul cu centrala de la Cuciurgan

Chișinău va procura cea mai mare parte din necesarul de energie electrică din stânga Nistrului, până la sfârșitul anului 2024. Se întâmplă după ce Energocom a prelungit contractul de achiziție a energiei electrice cu centrala termoelectrică moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES). Ministerul Energiei anunță că costul energiei rămâne același ca și pe parcursul ultimelor luni, constituind 66 USD/MWh.

Conform graficului agreat de părți, în luna noiembrie MGRES va livra malului drept al râului Nistru circa 257 mii MWh, ceea ce constituie peste 90% din necesar, exceptând centralele de termoficare din Chișinău și Bălți și cele din surse regenerabile.

În orele de vârf, la necesitate, suplimentar vor fi contractate volume de energie electrică de la producători din Ucraina și România, precum și de pe bursa română OPCOM.

Sursa citată precizează că în lunile de iarnă, odată cu pornirea CET-urilor care produc și energie electrică, volumul de energie electrică achiziționat de la MGRES va scădea spre 230-250 mii MWh, ceea ce ca pondere va constitui aproximativ 65% din necesarul malului drept al râului Nistru.

„Contractul cu MGRES permite consumatorilor din dreapta Nistrului să aibă tarife accesibile în comparație cu alte țări din regiune”, anunță Ministerul Energiei.

„După o perioadă lunga de timp cînd anunțam despre prelungirea contractului semnat între Energocom și MGRES doar pentru o lună, azi reușim să semnăm un contract pentru 14 luni, pînă la sfirșitul lui decembrie 2024, în același condiții și la același preț de 66$/MWh. Un pic de stabilitate în această perioadă tulbure”, a scris șeful interimar al Energocom, Victor Bînzari, pe Facebook.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: