Cinci ambasadori și un consul, rechemați din funcții. Guvernul a numit alți 6 diplomați
Full Article 4 minutes read

Cinci ambasadori și un consul, rechemați din funcții. Guvernul a numit alți 6 diplomați

Cinci ambasadori moldoveni și un consul au fost rechemați din funcții. Totodată, Guvernul a numit alți șase ambasadori. Decizia a fost luată pe 30 iulie, la propunerea ministrului Afacerilor Externe Mihai Popșoi. Cei șase ambasadori aprobați își vor putea începe activitatea după numirea în funcție prin decret prezidențial.

În timpul ședinței de Guvern, Popșoi a propus rechemarea lui Oleg Nica din funcția de consul general al Republicii Moldova în orașul Milano, a Mihaelei Mocanu din funcția de ambasador al Republicii Moldova în Austria, a lui Andrian Roșa din funcția de ambasador al Moldovei în Letonia, a lui Ion Stăvilă din funcția de ambasador în Estonia, a lui Alexandru Codreanu din funcția de ambasador în Republica Cehă și a lui Anatolie Urecheanu din funcția de ambasador în Italia.

Totodată, Popșoi a propus numirea lui Anatolie Vangheli în funcția de ambasador în Emiratele Arabe Unite, a Victoriei Roșa în funcția de ambasador în Austria, a Mihaelei Mocanu în funcția de ambasador în Letonia, a lui Eugen Caras în funcția de ambasador în Estonia, a Gabrielei Moraru în funcția de ambasador în Cehia și a lui Oleg Nica în funcția de ambasador al Moldovei în Italia.

Miniștrii au susținut propunerea lui Popșoi.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, Anatolie Vangheli este diplomat de carieră cu o experiență de peste 27 de ani. Deține rang diplomatic de ambasador și a fost șeful misiunii diplomatice a Republicii Moldova în Republica Elenă, Cipru și statul Israel. Anterior, a deținut funcția de secretar general al ministerului, alte funcții de conducere și de execuție axate pe analiză politică, relații economice internaționale, securitate internațională și colaborare bilaterală. A activat în cadrul OSCE în Kosovo și Georgia.

Victoria Roșa vine din mediul academic. Domeniile sale de expertiză sunt relațiile internaționale, afacerile europene, securitatea și apărarea. A fost consilieră în domeniul securității în cabinetul prim-ministrului Republicii Moldova, iar anterior – directoare executivă a Asociației pentru Politica Externă. A oferit expertiză în proiecte ale Institutului Suedez de Afaceri Internaționale, Institute for War and Peace Reporting, UN Women Moldova etc. A absolvit și programul Marshall Memorial Fellowship, oferit de The German Marshall Fund din Statele Unite.

Mihaela Mocanu este diplomată de carieră cu o experiență de peste 18 ani în serviciul diplomatic. A deținut mai multe funcții de execuție și conducere în cadrul departamentelor de cooperare bilaterala și multilaterală. A activat în cadrul misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova de la Berlin și București. În prezent își desfășoară activitatea în calitate de ambasador în Republica Austria, precum și reprezentat permanent al Republicii Moldova pe lângă OSCE, oficiul ONU la Viena, iar prin cumul, în Republica Slovacă.

Eugen Caras este diplomat de carieră, în rang diplomatic de ambasador. De mai bine de 29 de ani activează în cadrul ministerului și a misiunilor diplomatice. A lucrat în misiunile diplomatice ale Republicii Moldova din Ankara, Bruxelles, Kiev și Washington. Între ianuarie 2012 și decembrie 2019 a fost ambasador al Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, iar în perioada anilor 2020-2022 – ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii. În prezent este șef al Direcției pentru cooperare cu UE.

Gabriela Moraru are 27 de ani de experiență în serviciul diplomatic și relații internaționale. A condus Protocolul Diplomatic de Stat și cabinetul ministrului afacerilor externe. A fost ambasadoare în Israel și a activat în cadrul misiunilor diplomatice din Ungaria, Polonia și Estonia. În prezent este șefă a Direcției cooperare bilaterală în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Oleg Nica este diplomat de carieră cu o experiență de 20 de ani în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Este licențiat în drept. Începând din anul 2004 a ocupat diverse funcții în cadrul Direcției Afaceri Consulare, a condus Direcția Management Instituțional al Ministerului și a asigurat interimatul funcției de secretar general. A activat în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Republica Portugheză și a Consulatului Republicii Moldova la Padova. În prezent își încheie mandatul în cadrul Consulatului General al Republicii Moldova la Milano.

Cei șase ambasadori aprobați își vor putea începe activitatea după numirea în funcție prin decret prezidențial.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: