Ciolacu a vorbit cu premierii Bulgariei și Greciei despre colaborarea energetică: „România are o datorie morală să ajute cât mai mult Moldova”
Full Article 2 minutes read

Ciolacu a vorbit cu premierii Bulgariei și Greciei despre colaborarea energetică: „România are o datorie morală să ajute cât mai mult Moldova”

Premierul român Marcel Ciolacu a avut o întâlnire cu omologul său grec, Kyriakos Mitsotakis, și cel al Bulgariei, Nikolai Denkov în orașul Varna, Bulgaria. În cadrul Trilateralei România-Grecia-Bulgaria, au fost discutată colaborarea celor trei țări în mai multe domenii, inclusiv în sectorul energetic. În acest context, Marcel Ciolacu a declarat că România are o „datorie morală” să ajute cât mai mult Republica Moldova în domeniul energetic.

Într-o publicație pe Facebook, Marcel Ciolacu declarat că, în cadrul trilateralei, a reiterat ambiția României de a deveni rapid stat membru al spațiului Schengen și de a deveni un actor economic influent în regiune.

Toate cele trei state am agreat să implementăm un plan de acțiune comun pentru a avea evoluții semnificative în cooperarea trilaterală. România poate, în parteneriat cu Bulgaria și Grecia, să aibă o influență mai mare în Uniunea Europeană, promovând rolul său central în reconstrucția Ucrainei și dorința de a vedea Republica Moldova și statele din Balcanii de Vest cât mai rapid în Uniunea Europeană”, a adăugat prim-ministrul român.

Ulterior, în cadrul unui briefing de presă, Marcel Ciolacu a precizat că la întrevedere a fost abordat și subiectul colaborării în sectorul energetic. Șeful Guvernului de la București a menționat că România are o „datorie morală” să ajute Moldova pe acest domeniu.

Am abordat și provocările cu care ne confruntăm pe piața energiei, cu accent deosebit pe securitatea aprovizionării și a dependenței totale de hidrocarburi și de energia electrică din Rusia. Adevărat este un capitol unde trebuie să ajutăm. România are o datorie morală să ajute cât mai mult Republica Moldova deoarece, după Ucraina, este cel mai vulnerabil stat european. Mă bucur că toți trei susținem ca pe agenda europeană să fie începerea negocierilor pentru Ucraina, Republica Moldova și Georgia”, a spus premierul de la București.

Precizăm că Marcel Ciolacu a menționat că și prim-ministrul Dorin a fost invitat la întrevederea de la Varna, însă acesta nu a putut să vină. În locul șefului Guvernului de la Chișinău a participat ministrul Energiei Victor Parlicov.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: