Cireșe din Moldova, prune, roșii, usturoi. Încă 5 ani de export fără taxe în Marea Britanie
Full Article 3 minutes read

Cireșe din Moldova, prune, roșii, usturoi. Încă 5 ani de export fără taxe în Marea Britanie

Produsele agricole moldovenești vor fi exportate fără taxe în Marea Britanie încă 5 ani. Măsura de liberalizare a comerțului, aplicată în 2023, urmează să expire în iulie 2024. Astfel, pe 23 mai a fost semnat un protocol pentru extinderea acordului. Precizăm produsele agricole din Moldova vizate sunt: strugurii de masă, merele proaspete, cireșele, prunele, sucul de struguri, roșiile și usturoiul. Adițional, inițiativa prevede și eliminarea prevederilor privind plafonarea prețurilor de intrare la produsele precum: castraveți, dovleci, pere, caise, inclusiv piersici. 

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a anunțat pe 23 mai că mai multe produse agricole moldovenești vor ajunge pe piața britanică, fără contingente tarifare, pentru încă cinci ani.

Instituția a precizat că, în context, a fost semnat Protocolul de amendare între Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru extinderea Acordului de amendare nr. 1 dintre părți.

Protocolul prevede extinderea liberalizării comerțului cu Republica Moldova prin eliminarea integrală a taxelor vamale la importul produselor agricole originare din Republica Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru o perioadă de 5 ani. Produsele supuse limitărilor cantitative conform Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare sunt: strugurii de masă, merele proaspete, cireșele, prunele, sucul de struguri, roșiile și usturoiul. Adițional, inițiativa prevede și eliminarea prevederilor privind plafonarea prețurilor de intrare la produsele agricole indicate în Acord, precum: castraveți, dovleci, pere, caise, piersici, etc.”, au precizat reprezentanții Ministerului.

Semnatarii acordului au fost viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba și ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova Fern Horine.

O oportunitate imensă pentru agricultorii noștri. Aceasta înseamnă acces la o piață de peste 66 de milioane de consumatori. Stimați antreprenori, vă încurajez să beneficiați de această oportunitate”, a declarat Alaiba.

Potrivit Ministerului Economiei, inițiativa de liberalizarea a importului de produse din Republica Moldova vine din partea Regatului Unit. Pe 31 iulie 2023 a fost aplicată măsura de liberalizare a comerțului pentru 1 an. Drept urmare, aceasta va expira la 31 iulie 2024, fiind urmată de o perioadă de încă 5 ani, perioadă stabilită în protocolul semnat pe 23 mai.

Ministerul a mai precizat că, pe parcursul anului 2023, au fost înregistrate majorări la exportul de prune – o creștere de la 45 la 495 tone, iar la struguri de masă – exportul s-a dublat. Potrivit instituției, au fost înregistrate exporturi de mere și cireșe, care pe parcursul anilor precedenți nu se exportau către piața Marii Britanii. Sursa a mai declarat că, în anul 2023, Marea Britanie s-a clasat pe locul 19 printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial. Valoarea comerțului exterior al Republicii Moldova cu Regatul Unit a înregistrat în 2023, suma de 115,7 mln. USD.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: