Clădirea Consulatului Moldovei din Odesa, schimbată cu una mult mai ieftină? În schemă ar figura un deputat neafiliat
Full Article 4 minutes read

Clădirea Consulatului Moldovei din Odesa, schimbată cu una mult mai ieftină? În schemă ar figura un deputat neafiliat

Guvernul Republicii Moldova va ataca la Curtea de Apel decizia instanței din 23 octombrie în privința clădirii din orașul Odessa, Ucraina. Un comunicat de presă în acest sens a fost publicat pe 26 octombrie. Tot astăzi, vicepreședinte parlamentului Alexandr Slusari, a expediat o scrisoare premierului Ion Chicu, prin care solicită explicații în privința situației din jurul Consulatului Republicii Moldova din Odesa. Reacția vine în urma unei investigații jurnalistice, din care reiese că Republica Moldova ar putea pierde un teren în valoare de trei milioane de euro și că în schemă ar fi implicat deputatul neafiliat Vladimir Andronachi.

Jurnal.md a scris sâmbătă că Republica Moldova riscă să piardă un teren de peste 40 de ari, situat în cea mai scumpă regiune din orașul Odesa, pe plaja Arkadia, prin intermediul unei scheme care ar fi fost pusă în aplicare de deputatul Vladimir Andronachi, care la acel moment făcea parte din Partidul Democrat (PDM). Potrivit jurnaliștilor, prețul terenului este estimat la aproximativ 3 milioane de euro. Fostul deputat democrat, în prezent neafiliat, ar fi influențat factori de decizie de la Chișinău să ia decizii defavorabile statului.

Mai exact, pe 27 februarie 2019, guvernul semnează o hotărâre prin care clădirea Consulatului Republicii Moldova la Odesa, care este amplasată pe un teren de peste 40 de ari din regiunea Arkadia și care face parte din complexul Sanatoriului Moldova, să fie schimbat cu o altă clădire,  amplasată pe un teren mai mic de 4 ari, despre care jurnaliștii scriu că ar aparține, prin intermediari, deputatului Vladimir Andronachi. La 31 iulie 2020,  Guvernul Chicu decide să abroge hotărârea lui Filip de la 27 februarie 2019.

Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a emis pe 23 octombrie o decizie prin care dă câștig de cauză reclamantei Irina Rolemskaia (despre care Jurnal.md scrie că ar reprezenta interesele deputatului Vladimir Andronachi) și prevede anularea hotărârii Guvernului din 31 iulie, prin care Executivul și-a abrogat hotărârea din 27 februarie 2019 cu privire la trecerea bunului imobil din orașul Odessa, Ucraina, din domeniul public în domeniul privat al statului și încheierea unui contract de schimb al acestuia cu un alt imobil din același oraș.

Într-un comunicat de presă publicat pe 26 octombrie, guvernul Republicii Moldova califică hotărârea judecătorească menționată ca fiind „neîntemeiată, emisă cu aplicarea eronată a normelor de drept material și procedural, precum și neelucidarea circumstanțelor importante pricinii” și anunță că va înaintata cerere de apel.

Potrivit informațiilor Guvernului, Irina Rolemskaia a cumpărat casa în cauză la 20 februarie 2019, cu doar 7 zile înainte de hotărârea adoptată de Guvernul Filip prin care se făcea schimbul, la prețul de doar 90 de mii de dolari. Potrivit unei evaluări de la 12 decembrie 2019, clădirea Consulatului (485.429 USD) și terenul aferent (1.465.600 USD), au o valoare net mai mare decât casa cu care urma să fie făcut schimbul.

Astfel, la 27 februarie 2019, Guvernul a decis să schimbe casa și terenul Consulatului, evaluate la un preț de 1,95 de milioane de dolari, pentru o casă în valoare de 90 de mii de dolari, potrivit datelor din comunicatul de presă al Executivului.

Potrivit unei a 3-a evaluări, bunurile statului au fost estimate la peste 700 de mii de dolari, oricum cu mult peste cel al casei cu care urma să se facă schimbul.

Pe de altă parte, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, solicită Guvernului să se expună în privința oportunității schimbului și implicarea deputatului Vladimir Andronachi în acțiunile ce au dus la elaborarea hotărârii de Guvern din 27 februarie 2019.

El mai cere Guvernului să explice de ce a abrogat hotărârea de Guvern în cauză la 31 iulie 2020 și dacă a fost cineva tras la răspundere în acest caz. Totodată, deputatul solicită să afle și acțiunile întreprinse de autorități în urma deciziei judecătorești din 23 octombrie.

NM a solicitat un comentariu de la deputatul neafiliat Vladimir Andronachi, însă deocamdată nu am primit un răspuns.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: