CMC a decis majorarea tarifului la apă și canalizare
Full Article 3 minutes read

CMC a decis majorarea tarifului la apă și canalizare

Tariful la serviciile de aprovizionare cu apă și canalizare pentru locuitorii din capitală a fost majorat. O decizie în acest sens a fost luată de Consiliul municipal Chișinău, astăzi, 25 noiembrie. 

Mai exact, tariful la apă pentru consumatorii casnici și non-casnici a fost majorat la 16,32 lei pentru un metru cub. Totodată, tariful pentru serviciile de canalizare pentru consumatorii casnici a fost majorat de la 2,04 lei la 6,62 lei, iar pentru cei non-casnici a fost redus de la 11,17 lei la 10,26 lei. Noile tarife sunt provizorii și se vor aplica până la emiterea avizului de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Proiectul de decizie a fost votat de 26 de consilieri, dintre care cei ai Partidului Socialiștilor, Partidului Unității Naționale, Partidului Comuniștilor, Partidului Social Democrat European, dar și câțiva consilieri neafiliați.

„Vreau să le mulțumesc tuturor consilierilor care au luat această decizie. Este o decizie deloc ușoară. O decizie cu care trebuie să vii în fața oamenilor, dar repet, sunt gata să-mi asum acest lucru în calitate de primar”, a declarat edilul capitalei, Ion Ceban.

***

La ședința Consiliului Municipal Chișinău din 27 octombrie, șefa de la Apă-Canal, Irina Gutnic spunea că în cadrul întreprinderii „Apă-Canal Chișinău” situația financiară este una precară, întrucât tarifele achitate de consumatori nu acoperă costurile operaționale. Declinul financiar al întreprinderii ar fi început încă din anul 2015, când s-au contractat două împrumuturi de la BERD și BEI.

Pe 2 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a acuzat CMC de ingerință în activitatea instituției. Reprezentanții ANRE au ținut să sublinieze că S.A. „Apă Canal Chișinău” în prezent activează în baza unor Acorduri internaționale de împrumut, iar competența legală de aprobare a tarifelor pentru serviciul public de canalizare şi/sau de epurare a apelor uzate în cazul dat aparține ANRE.

În cazul în care operatorul nu activează în condițiile unor acorduri sau contracte încheiate cu organismele financiare internaționale, tarifele se determină anual de către operator în conformitate cu Metodologia tarifară şi se prezintă Agenţiei pentru avizare, iar consiliului local – pentru aprobare.

Prin urmare, ANRE subliniază că aprobarea tarifelor nominalizate de către autoritatea administrației publice locale, cu omiterea etapei de avizare sau substituirea autorității de reglementare de către CMC alta decât ANRE, contravine legislației în vigoare, respectiv, este ilegală.

În cadrul ședinței CMC din 27 octombrie, șefa de la Apă-Canal, Irina Gutnic, a declarat că în luna noiembrie ar putea fi sistată aprovizionarea cu apă și canalizare a municipiului Chișinău.

Ulterior, Gutnic a declarat în cadrul unei emisiuni că tariful pentru apă și canalizare ar trebui să constituie 22 de lei şi 67 de bani. În prezent, locuitorii municipiului Chișinău achită pentru serviciul de aprovizionare cu apă 8,65 lei și 2,04 lei pentru canalizare. Ultima ajustarea a tarifului a avut loc în anul 2017.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: