Cod galben de alertă teroristă în Republica Moldova. SIS a aprobat ordinul
Full Article 3 minutes read

Cod galben de alertă teroristă în Republica Moldova. SIS a aprobat ordinul

În contextul situației de securitate regională create, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) anunță stabilirea nivelului Cod galben de alertă teroristă, aprobat prin ordinul directorului SIS al Republicii Moldova. 

Potrivit Serviciului, în cazul instituirii nivelului moderat de alertă teroristă (cod galben), autoritățile cu competențe în domeniul prevenirii și combaterii terorismului, întreprind acțiunile prevăzute la nivelul scăzut, suplimentar înfăptuind următoarele măsuri:

1) concentrarea eforturile în vederea descurajării, depistării și prevenirii situațiilor ce pot provoca un pericol terorist;

2) amplificarea măsurile de control și asigurarea ordinii publice la punctele de trecere a frontierei de stat, aeroporturi, gări feroviare și auto, obiective de aglomerare în masă a populației;

3) verificarea stării și nivelului de asigurare a protecției fizice și sporirea măsurile de pază la obiectivele de infrastructură critică din gestiune, în vederea depistării și prevenirii unor eventuale situații de criză teroristă;

4) intensificarea măsurile de verificare și asigurare a ordinii publice în locurile de aglomerare a populației, în cadrul manifestărilor în masă, al evenimentelor culturale, sportive, în vederea depistării eventualelor indici și situații de risc (dispozitive explozive, persoane cu comportament suspect sau violent etc.);

5) desfășurarea de instruiri suplimentare pentru angajați, care sunt antrenați în măsuri de ocrotire a normelor de drept și pentru personalul din cadrul obiectivelor care pot deveni ținte pentru atacuri teroriste;

6) verificarea nivelului de pregătire a forțelor și mijloacelor care pot fi antrenate în procedeele de reacționare în situații de criză teroristă și lichidarea consecințelor acestora.

Totodată, SIS îndeamnă societatea la calm, să se informeze din surse oficiale, să evite informațiile neverificate și distribuirea acestora, precum și la respectarea indicațiilor care urmează să parvină din partea Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale.

***

Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina. Liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina. Potrivit presei, s-au produs mai multe explozii la Odesa, Kiev, Harkov, Dnepr și Kramatorsk.

În Republica Moldova ar putea fi declarată stare de urgență în contextul războiului din Ucraina. O solicitare în acest sens a fost făcută de șefa statului pe 24 februarie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

În contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina din această noapte, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europe solicită cetățenilor Republicii Moldova să nu se deplaseze în țara vecină, iar celor care se află temporar în Ucraina să părăsească teritoriul acestui stat imediat.

Totodată, MAEIE a dispus în regim de urgență evacuarea membrilor familiilor și personalului neesențial de la ambasada țării noastre la Kiev și consulatul de la Odesa. Echipa consulară este operațională şi acţionează în direcţia acordării asistenţei şi protecţiei consulare cetățenilor aflați pe teritoriul Ucrainei.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: