Comisar european: Sperăm că regiunea transnistreană, ca parte a Moldovei, va fi și ea în UE
Full Article 3 minutes read

Comisar european: Sperăm că regiunea transnistreană, ca parte a Moldovei, va fi și ea în UE

Comisarul european pentru vecinătate și extindere Oliver Varhelyi a subliniat că Uniunea Europeană sprijină integritatea teritorială a Republicii Moldova, de aceea la negocierile de aderare se discută despre regiunea transnistreană ca parte a țării noastre. Menționăm, Varhelyi a participat pe 25 iunie la Luxemburg la prima Conferință Interguvernamentală Moldova-UE. 

Întrebat de jurnalista NewsMaker Daria Slobodcicova dacă se discută la Luxemburg despre regiunea transnistreană ca parte a procesului de integrare europeană a Moldovei, Varhelyi a menționat că malul stâng este așteptat în Uniunea Europeană ca parte a Republicii Moldova. 

„Integritatea teritorială a Moldovei nu este pusă la îndoială. De aceea, desigur că atunci când discutăm despre integrarea europeană a Moldovei, regiunea transnistreană fiind parte a Moldovei nu este pur și simplu doar un subiect de negociere. Sperăm că și ea va fi parte a Uniunii Europene, ca și toată Moldova”, a evidențiat comisarul. 

***

Republica Moldova și Ucraina sunt țări-candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană din iunie 2022. În decembrie 2023, Consiliul European, format din liderii statelor-membre UE, a decis începerea negocierilor de aderare cu cele două țări. Pe 14 iunie curent, vicepremierul pentru integrare europeană Cristina Gherasimov a anunțat că Republica Moldova și Ucraina vor începe oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană pe 25 iunie, atunci când vor avea loc primele conferințe interguvernamentale cu cele două țări, care marchează deschiderea negocierilor de aderare. Prima conferință interguvernamentală Moldova-UE, care a marcat startul negocierilor de aderare la UE, a luat sfârșit. În timpul evenimentului, premierul Dorin Recean a prezentat poziția de negociere din partea țării noastre. Documentul prevede, printre altele, că țara noastră își propune să adere la UE până în 2030, dar și faptul că ar putea solicita perioade de tranziție pentru sectoarele agricol și mediul înconjurător. Detalii AICI.

Chișinăul va propune autorităților nerecunoscute de la Tiraspol să implementeze acquis-ul comunitar (legislația Uniunii Europene) pe teritoriul regiunii transnistrene, în contextul în care Republica Moldova începe negocierile de aderare la UE. Autoritățile constituționale ale țării noastre mizează pe faptul că Tiraspolul va fi cointeresat să implementeze acquis-ul comunitar dat fiind atractivitatea economică a piețelor din țările Uniunii Europene pentru regiunea transnistreană – lucru reflectat în cifra exporturilor. Precizările au fost făcute de vicepremierul pentru Integrare Europeană Cristina Gherasimov, în cadrul unei conferințe de presă din 25 iunie, la Luxemburg. Detalii AICI.

Mai precizăm că în toamnă, pe 20 octombrie 2024, pe moldoveni îi așteaptă un referendum, al cărui rezultat ar putea fi includerea în Constituție a unei clauze privind ireversibilitatea direcției europene de dezvoltare a țării. În buletinele de vot va fi indicată întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Se vor acorda două variante de răspuns: „Da” și „Nu”. În martie 2024, întrebat ce va fi dacă la referendum majoritatea locuitorilor din Transnistria și Găgăuzia vor vota contra aderării la Uniunea Europeană, ministrul Afacerilor Externe Mihai Popșoi a spus că „unele regiuni, unele părți ale orașului, unele străzi, unele case pot avea o părere diferită, dar decizia se ia de toată țara”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: