Ce va fi dacă Transnistria și Găgăuzia vor vota contra aderării la UE, la referendum? Popșoi: unele regiuni, străzi, case pot avea o părere diferită
Full Article 3 minutes read

Ce va fi dacă Transnistria și Găgăuzia vor vota contra aderării la UE, la referendum? Popșoi: unele regiuni, străzi, case pot avea o părere diferită

Întrebat ce va fi dacă la referendum majoritatea locuitorilor din Transnistria și Găgăuzia vor vota contra aderării la Uniunea Europeană, ministrul Afacerilor Externe Mihai Popșoi a spus că „unele regiuni, unele părți ale orașului, unele străzi, unele case pot avea o părere diferită, dar decizia se ia de toată țara”. Potrivit oficialului, la alegerile parlamentare, partidul de guvernare a obținut un număr mic de voturi în cele două regiuni, dar aceasta nu a afectat rezultatul. 

Popșoi a fost întrebat ce va fi dacă la referendum din toamnă, majoritatea locuitorilor din Transnistria și Găgăuzia nu vor vota în favoarea aderării la Uniunea Europeană.

Pot spune că de exemplu la alegerile parlamentare, partidul pe care îl reprezint, a obținut un număr nu mare de voturi în Găgăuzia și regiunea transnistreană. Dar aceasta nu înseamnă că afectează cumva rezultatul. În țările democratice, majoritatea decide. Și unele regiuni, unele părți ale orașului, unele străzi, unele case pot avea o părere diferită, dar decizia se ia de toată țara. Dacă majoritatea cetățenilor Republicii Moldova vor dori să fie parte a Uniunii Europene, este un referendum constituțional… deși acesta nu este un referendum cu privire la intrarea în Uniunea Europeană desigur, pentru că este foarte devreme. Este o dorință de a legitima acest proces, acest vector politic în Constituție”, a comunicat Popșoi într-un interviu pentru Alexei Venediktov.

***

Pe 3 martie 2022, Republica Moldova a depus o cerere de aderare la Uniunea Europeană. Pe 17 iunie 2022, Comisia Europeană și-a emis avizul privind cererea de aderare la UE, iar la 23 iunie Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată. Ulterior, Consiliul European a decis să dea aviz pozitiv deschiderii negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

În decembrie 2023, președinta Maia Sandu a solicitat desfășurarea în toamna anului 2024 a unui referendum național privind aderarea la Uniunea Europeană.

Pentru NewsMaker, Mihai Popșoi – atunci vicepreședinte al Parlamentului – a declarat că se planifică desfășurarea unui referendum constituțional, nu consultativ.

Șeful Delegației Uniunii Europene (UE) în Moldova Janis Mazeiks a spus că UE va respecta decizia cetățenilor Republicii Moldova, dacă aceștia nu vor vota în favoarea aderării țării noastre la blocul comunitar, la referendumul inițiat de președinta Maia Sandu. Diplomatul a precizat, totuși, că un rezultat negativ „ar fi o dezamăgire mare” pentru autorități și UE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: