Comisia de la Veneția se va expune cu privire la sesizarea privind scoaterea Partidului „ȘOR” în afara legii
Full Article 3 minutes read

Comisia de la Veneția se va expune cu privire la sesizarea privind scoaterea Partidului „ȘOR” în afara legii

Guvernul Republicii Moldova a solicitat opinia Comisiei de la Veneția cu privire la sesizarea privind verificarea constituționalității acţiunilor Partidului „ȘOR”. Declarația a fost făcută de către ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, în cadrul ediției din 8 decembrie a emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova. Litvinenco a declarat că „Partidul „ȘOR”este un recidivist în sensul încălcării continue a legislației, în special a legislației cu privire la finanțarea partidelor politice”.

Sesizarea a fost depusă la Curtea Constituțională de către Guvernul Republicii Moldova și Curtea urmează să pronunțe o decizie. Din câte cunosc, sesizarea a fost expediată pentru o opinie și către Comisia de la Veneția. Opinia Comisiei de la Veneția ar putea să vină în decembrie. Sper să se reușească și să dea o analiză cu privire la aspectele generale cu privire la declararea neconstituționalității partidelor politice prin prisma standardelor internaționale„, a declarat Ministrul Justiției.

Litvinenco a adăugat că există probe suficiente și argumente pentru o decizie favorabilă la Curtea Constituțională.

Partidul „ȘOR” este un recidivist în sensul încălcării continue a legislației, în special a legislației cu privire la finanțarea partidelor politice. Partidul Șor a încălcat și lucrul acesta este constatat prin deciziile organelor electorale și confirmate de instanțele judecătorești încă de la prima sa campanie din 2016 a fost periodic exclus din cursele electorale pentru constatarea finanțării ilegale a partidului. Acesta e primul argument, plus nu trebuie să uităm de subminarea principiilor democratice în contextul în care atât liderul acestui partid, cât și însuși partidul a fost inclus în lista sancțiunilor SUA care țin de o relație cu serviciile Federației Ruse în vederea subminării proceselor democratice și a guvernării democratice care există în Republica Moldova„, a argumentat Sergiu Litvinenco.

Ministrul Justiției a mai spus că sancțiunile adoptate de Guvernul SUA trebuie transpuse în legislația Republicii Moldova și planifică aceste acțiuni „în termen foarte scurt”.

Există această lege Magnitsky în Statele Unite. Mai multe state din UE și nu doar UE au transpus în legislația lor această legislație americană. Dacă o persoană este inclusă în lista Magnitsky, legea SUA spune că se îngheață toate activele financiare și proprietățile persoanelor respective. Astfel de prevederi trebuie să avem și noi în legislația Republicii Moldova. Dacă o persoană este inclusă în lista sancțiunilor SUA, și în R. Moldova acele sancțiuni trebuie să fie implementate de către autoritățile statului. Sunt mai multe state care deja au implementat această legislație, vorbim de Lituania, de Marea Britanie, Canada și multe alte state. Lucrul acesta trebuie să facem și noi„, a adăugat Ministrul Justiției.

Cât despre discuțiile cu autoritățile Israelului pentru a-l readuce acasă pe Ilan Șor, care se vrea deja premier al Republicii Moldova, Sergiu Litvinenco spune că au fost trimise recent informații suplimentare și așteaptă o decizie din partea autorităților statului Israel.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: