Comisia Europeană va acorda Moldovei un suport financiar de €72,5 mln. Țara a îndeplinit condițiile UE
Full Article 2 minutes read

Comisia Europeană va acorda Moldovei un suport financiar de €72,5 mln. Țara a îndeplinit condițiile UE

Uniunea Europeană va acorda Republicii Moldova un suport financiar în valoare de 72,5 milioane de euro pentru menținerea stabilității macroeconomice și realizarea reformelor. 22,5 milioane de euro din această sumă reprezintă un grant. Precizările au fost făcute de Comisia Europeană pe 8 iulie.

Potrivit Comisiei Europene, Republica Moldova va primi un credit de 50 milioane de euro „în condiții avantajoase” și un grant în valoare de 22,5 milioane de euro. Grantul va fi oferit până la sfârșitul lunii.

Acest sprijin financiar va ajuta Moldova să acopere o parte din nevoile sale de finanțare pentru 2024 și să sprijine stabilitatea macroeconomică, permițând în același timp continuarea reformelor. Economia sa a înregistrat o creștere modestă în 2023, după o recesiune profundă în 2022. Cu toate acestea, rămâne afectată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și continuă să se confrunte cu provocări grave în materie de securitate energetică”, se arată într-un comunicat publicat de Comisia Europeană.

Comisia Europeană a reiterat că împrumutul și grantul reprezintă a patra tranșă din cadrul Asistenței Macrofinanciare de 295 de milioane de euro acordate Republicii Moldova, deoarece țara a îndeplinit condițiile convenite cu UE pentru a primi acești bani. Potrivit Comisiei Europene, Moldova a îmbunătățit gestionarea sectorului public, a întărit independența Băncii Naționale, a consolidat statul de drept, a făcut progrese în lupta cu corupția și a luat măsuri pentru a sprijini energia regenerabilă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: