Compania Avia Invest urmează a fi sancționată pentru abuz de poziție dominantă – Consiliul Concurenței
Full Article 3 minutes read

Compania Avia Invest urmează a fi sancționată pentru abuz de poziție dominantă – Consiliul Concurenței

Compania Avia Invest urmează să fie sancționată pentru abuz de poziție dominantă pe piață, după ce nu a executat o decizie luată de Consiliul Concurenței (CC), prin care trebuia să plătească o amendă. Declarațiile au fost făcute de preşedintele CC, Alexei Gherțescu, în cadrul ediției din 9 iunie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. 

Noi avem câteva dosare în care este vizată compania Avia Invest și chiar în următoarea săptămână sau a doua, vor fi luate două decizii în privința acestei companii. Doi ani în urmă, a fost constatată poziție dominantă din partea companiei Avia Invest în privința unei companii de handling. Decizia care a fost emisă în 2020, a fost dat termen pentru corectarea activităților, acțiunilor din partea Avia Invest și noi considerăm că această decizie nu a fost executată. Au fost create condiții similare pentru ambele companii doar peste un an după ce a expirat termenul pentru a stabili aceste condiții egale. Respectiv, noi am finalizat investigația suplimentară pentru neexecutarea deciziei inițiale și trebuie să emitem acum o nouă decizie anume pe partea aceasta și ar putea fi și acolo o amendă destul de semnificativă”, a precizat președintele Consiliului Concurenței.

Cât despre subvenționarea încrucișată a companiei Avia Invest cu Air Moldova, Gherțescu spune că informația cu privire la suspiciune că Air Moldova cumva aparține acelorași proprietari ca și Avia Invest nu a fost investigată. „Formal – noi nu vedem, neformal – au fost niște semne, dar la moment, noi nu avem aceste date„, a spus oficialul.

În 2020, Consiliul Concurenței a sancționat întreprinderea „Avia Invest” cu 31,63 miloane de lei, pentru abuz de poziție dominantă pe piața de furnizare a serviciilor de acces la infrastructura și facilitățile aeroportuare companiilor de handling la sol, în limita teritoriului Aeroportului Internațional Chișinău.

După ce Consiliul Concurenței (CC) a anunțat că a sancționat „Avia Invest” SRL, compania a venit cu o reacție în care afirmă că CC a luat o decizie absurdă și ilegală.

„Consiliul Concurenței a luat această decizie în urma unei investigații extinse în perioada anilor 2015-2019. Plângerea a fost depusă de compania MGH Ground Handling, care deservește la sol zborurile aeriene. Această companie încerca să obțină un contract de arendă cu Avia Invest a unui teren pe teritoriul Aeroportului pentru o perioadă de trei ani. Accentuăm că gestionarul aeroportului – inclusiv Aeroportul Internațional Chișinău în calitate de întreprindere de stat, până la concesionare, cât și Avia Invest, după concesionare, nu a semnat cu nimeni astfel de contracte, pentru o perioadă mai mare de un an. Dar MGH Ground Handling a încercat în mod deliberat să obțină o soluție care contravine înțelegerilor convenite anterior”, se arată într-un comunicat al companiei.

Potrivit Avia Invest, anterior, Consiliul Concurenței a efectuat același tip de investigații, de asemenea, în baza plângerilor depuse de MGH Ground Handling. Și atunci a decis să penalizeze Avia Invest pentru așa-numita poziție dominantă pe piață. Avia Invest a atacat decizia respectivă în judecată și a obținut câștig de cauză în instanțele de toate nivelele. Atât Judecătoria, cât și Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție i-au dat câștig de cauză companiei Avia Invest și au anulat decizia Consiliului, mai notează TV8.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: