VIDEO Comunistul Starîș a participat la Clubul Valdai și în 2023. Ce l-a întrebat pe Putin despre Moldova?
Full Article 3 minutes read

VIDEO Comunistul Starîș a participat la Clubul Valdai și în 2023. Ce l-a întrebat pe Putin despre Moldova?

Deputatul comunist din Republica Moldova Constantin Starîș a participat la o nouă întâlnire a Clubului de discuții Valdai, care s-a desfășurat la Soci. Și de această dată, parlamentarul i-a oferit o întrebare lui Vladimir Putin. Cel din urmă a fost întrebat cel rol poate juca Moldova în „soarta Europei mari”. 

Potrivit lui Starîș, „conflictul” din Ucraina se va încheia mai devreme sau mai târziu și „va începe o restructurare a relațiilor dintre Rusia și Occident”.

„Vorbesc foarte egoist pentru că atunci când are loc o astfel de confruntare, țări precum Moldova sunt foarte agitate. Aș vrea să cred că un astfel de proces de reconfigurare a relațiilor, care va determina soarta Europei mari pentru zeci de ani înainte, va începe totuși. În opinia dumneavoastră, ce rol pot juca țări precum Moldova în acest proces și ce loc pot ocupa în această structură viitoare”, a întrebat deputatul moldovean.

Putin a spus că depinde de poporul Republicii Moldova.

„Dacă populația Moldovei va vota pentru acei oameni care vor să dea o parte semnificativă a suveranității altor țări și să urmeze aceste interese, atunci în rezultat ei vor ocupa un anumit rol – nu vor fi văzuți și auziți. Iar dacă vor merge pe calea păstrării suveranității, a demnității naționale, a tradițiilor sale, așa cum am spus în discursul meu, ne vom strădui să ne asigurăm că toate țările vor avea o voce egală. Nu știu cum va funcționa totul, dar aceasta este poziția noastră și pentru aceasta ne vom strădui”, a menționat Putin.

Amintim că deputatul moldovean al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova Constantin Starîș a adresat o întrebare președintelui Rusiei Vladimir Putin, în timpul lucrărilor Clubului de discuții Valdai din regiunea Moscova, și în 2022. Înainte de aceasta, el a ținut să-i transmită președintelui rus salutări de la copiii săi. Ulterior, deputatul moldovean l-a întrebat pe Putin dacă este posibil să fie creat „un singur spațiu economic, umanitar, cultural, care să se întindă de la Lisabona până la Vladivostok”. Potrivit comunistului, cetățenilor moldoveni le este greu să aleagă între bine și bine, între Europa și Rusia.

Adevărul.ro a făcut o analiză a Clubului Valdai. Potrivit sursei citate, notorietatea clubului se datorează, în mare parte, participării lui Vladimir Putin, alături de elita politică, academică şi culturală rusă, dar şi a numeroşilor experţi din afară. Aceste două componente – Putin şi experţi din diferite ţări – constituie de fapt marca clubului.

Ulterior, în Parlamentul de la Chișinău, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Igor Chiriac i-a oferit lui Starîș „doi arginți”, după ce acesta i-a adresat o întrebare președintelui rus în timpul lucrărilor Clubului de discuții Valdai din Moscova. Deputatul PAS l-a acuzat pe colegul său comunist că „s-a vândut” și „s-a sculat roșu pe față ca un vasal care se uita la stăpân”. La rândul său, comunistul Starîș i-a răspuns parlamentarului că „să-ți lași poporul tău fără gaz, fără lumină asta se numește trădare”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: