Comunistul Starîș s-a plâns la APCE că Parlamentul a interzis echipei lui Șor să candideze la alegeri. Câte voturi a adunat și din ce țări
Full Article 3 minutes read

Comunistul Starîș s-a plâns la APCE că Parlamentul a interzis echipei lui Șor să candideze la alegeri. Câte voturi a adunat și din ce țări

Deputatul comunist Constantin Starîș a depus o declarație la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) privind „violarea democrației în Moldova”. Documentul, semnat inclusiv de socialiștii Vlad Bătrîncea și Adela Răileanu, a fost susținut de 20 din cei 306 parlamentari din țările membre APCE. Starîș s-a plâns la Adunare pe „eșecul” reformei justiției și a denunțat modificările la Codul electoral aprobate de Parlament la propunerea și cu votul deputaților PAS, care le interzic unor membri din echipa fugarului Ilan Șor să candideze la scrutinele care vor fi organizate în țară în următorii cinci ani.

Potrivit textului declarației depuse la APCE, comunistul Constantin Starîș susține că reforma justiției a suferit un „eșec”, în special după ce Iulian Muntean ar fi ajuns membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, deși figura într-un dosar penal când a trecut prin filtrele Comisiei Pre-Vetting. „Eșecul” în sistemul justiției este dovedit și prin revocarea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general, mai crede Starîș.

„Ignorând recomandarea Comisiei de la Veneția și decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova, autoritățile au modificat legislația electorală în perioada preelectorală, în ciuda regulii care interzice orice modificare a legii electorale cu un an înainte de alegeri. Acest lucru îi privează pe cetățeni de dreptul lor de a fi aleși, ca pedeapsă pentru apartenența la un partid declarat neconstituțional. De asemenea, creează o disproporție între drepturile constituționale ale cetățenilor, discriminând în mod clar între cei care susțin guvernul și cei care nu o fac și permițând abuzul, mai ales că partidul de guvernământ și-a lansat ilegal campania pentru alegerile locale înainte de începerea perioadei electorale” – se arată în textul declarație.

În context, semnatarii declarației îndemnă autoritățile „să se asigure că reformele sunt implementate în conformitate cu statul de drept și standardele Consiliului Europei, cu implicarea opoziției parlamentare și a societății civile”. La fel, semnatarii declarației îndeamnă autoritățile să acorde o atenție mai sporită Republicii Moldova, în contextul alegerilor locale din noiembrie 2023, precum și a alegerilor prezidențiale care urmează să aibă loc în 2024 și a celor parlamentare, din 2025.

Declarația depusă de deputatul moldovean Constantin Starîș a fost susținută de 20 de deputați, majoritatea socialiști sau reprezentanți ai partidelor de stânga, din țări precum Turcia, Germania, Franța, Irlanda, Spania, Georgia sau Slovenia.

De menționat că Adunarea Parlamentară este compusă din 306 parlamentari din cele 46 de state membre. Republica Moldova are cinci reprezentanți la APCE. Este vorba de deputații PAS Ion Groza, Mihai Popșoi și Natalia Davidovici și deputații socialiști Vlad Bătrîncea și Adela Răileanu. Alți cinci membri figurează pe listele supleanților. Este vorba de Reghina Apostolova, Doina Gherman, Olesea Stamate, Ana Calinici și Constantin Starîș.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: