Proceduri mai simple pentru angajarea refugiaților ucraineni, în Moldova
Full Article 2 minutes read

Proceduri mai simple pentru angajarea refugiaților ucraineni, în Moldova

Procedura de angajare a refugiaților ucraineni pe teritoriul Republicii Moldova a fost simplificată. Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei, Sergiu Gaibu. Potrivit lui, decizia a fost luată astăzi, în cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale. 

Astfel, s-a luat decizia de a excepta ucrainenii de la prevederile standard de angajare a străinilor pe teritoriul Republicii Moldova.

„Nu este nevoie de a merge la Biroul Migrație și Azil pentru a se angaja în câmpul muncii”, a spus ministrul.

În acest fel, ucrainenii, pe perioada de situație excepțională, pot direct să se adreseze către agentul economic, să semneze un contract individual de muncă și, respectiv, să înceapă lucrul.

„Unica obligație care va rămâne este ca în termen de 5 zile, agentul economic să notifice Biroul Migrație și Azil în privința faptului că are un astfel de angajat, transmițând copia contractului individual de muncă, numărul IDNP pe care îl are refugiatul atunci când trece frontiera”, a comunicat Gaibu.

Pentru cei care au traversat frontiera prin Transnistria și nu au prezentat la frontieră acest număr, pot să-l obțină la Agenția de Servicii Publice, potrivit ministrului.

Prin urmare, pe parcursul perioadei de situație excepțională, atât agenții economici cât și refugiații deja în regim normal vor avea posibilitatea să facă toată documentația necesară. „Au la dispoziție două luni pentru acest lucru”, a comunicat Gaibu.

CSE a făcut și o serie de excepție pentru bănci. Astfel, refugiaților li se va putea deschide mai simplu un cont bancar.

Membrii CSE au mai decis să permită deducerea în scopuri fiscale a cheltuielilor aferente donațiilor în scopuri de plasament temporar și pentru gestionarea fluxului refugiaților, efectuate către autoritățile publice, instituțiile publice sau organizațiile necomerciale specificate.

***

Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina. Liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina. Parlamentul de la Chișinău s-a întrunit seara în ședință și a votat pentru instituirea stării de alertă în Republica Moldova, pe o durată de 60 de zile.

Informații despre evenimentele din Ucraina, care se desfășoară chiar în aceste momente în LIVE Textul NM A șasea zi de război în Ucraina.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: