DOC Ce prevede starea de urgență? A fost publicată hotărârea Guvernului
Full Article 3 minutes read

DOC Ce prevede starea de urgență? A fost publicată hotărârea Guvernului

Guvernul a făcut public documentul privind instituirea stării de urgență în Republica Moldova, pe o durată de 60 de zile.

Premierul Natalia Gavrilița a venit pe 24 februarie în plenul Parlamentului și a cerut deputaților instituirea stării de urgență în R. Moldova. Aceasta a făcut apel la solidaritate:

„Nimeni dintre noi nu și-a dorit vreodată să fie trezit de sunetul unui război. Noaptea trecută, pacea din Europa a fost zguduită chiar în vecinătatea imediată a țării noastre, iar ecourile exploziilor care anunțau începutul unei ample operațiuni militare împotriva Ucrainei s-au auzit până în satele și orașele noastre. Scenariul, care speram să rămână doar o ipoteză pesimistă, a devenit realitate.

În august 2021, când am cerut votul de încredere pentru învestirea Cabinetului de Miniștri nu mi-am putut imagina că voi veni atât de des în fața Parlamentului pentru a cere instituirea stării de urgență. Cu atât mai puțin nu am crezut că voi veni să vă cer votul pentru a institui starea de urgență în asemenea condiții”

Premierul a menționat că Guvernul se așteaptă la un mare flux de oameni care vor veni în țara noastră.

„Deja au intrat în Republica Moldova peste 4.000 de cetățeni ucraineni și ne așteptăm ca acest număr să crească în următoarele zile. Avem o datorie morală de a veni în ajutorul lor – iar pentru aceasta avem nevoie să luăm măsuri rapide. Oamenii aceștia au nevoie de ajutor acum și nu putem să îi supunem și traumei birocrației. (…)

Menționez ca și atunci când am venit în față dvs, să cer instituirea stării de urgență în legătură cu situația energetică că Guvernul Republicii Moldova va face uz de măsurile permise în starea de urgență numai în caz de strictă necesitate. Rămânem ferm angajați  respectării  drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor și pentru menținerea, în condiții cât mai aproape de normalitate, a activităților economice.  Totodată, vreau să vă asigur că instituțiile statului rămân funcționale și activează în regim normal, iar aprovizionarea cu alimente și alte produse de primă necesitate nu este periclitată în acest moment. De aceea, fac un apel la calm. Niciodată frica nu a fost un sfetnic bun. În schimb, este momentul să fim călăuziți de unitate și solidaritate”.  

88 dintre cei 89 de deputați prezenți la ședință au susținut adoptarea stării de urgență.

„Este un moment să facem apel la calm și înțelepciune. Panica este un pericol și trebuie să facem tot posibilul ca panica și frica să dispară. Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor este gata să ofere experiență și expertiză, împreună cu administrația publică locală, ca să ajutăm cetățenii și refugiații. Vom susține orice propunere a Guvernului în sprijinul cetățenilor”, a declarat Vlad Bătrâncea, deputat socialist.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: