Conflictul transnistrean: Maia Sandu nu exclude că formatul de negocieri „5+2” va fi modificat
Full Article 2 minutes read

Conflictul transnistrean: Maia Sandu nu exclude că formatul de negocieri „5+2” va fi modificat

Președinta țării Maia Sandu nu exclude că formatul de negocieri „5+2”, privind soluționarea conflictului transnistrean, ar putea fi modificat, din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu publicat pe 1 aprilie de Radio Europa Liberă.

Urmează să vedem ce va rămâne din formatul „5+2”, pentru că în acesta participă două țări care sunt în război. Cred că anumite ajustări vor fi necesare, dar acum ne dorim să se încheie acest război cât mai repede și să putem reveni la soluționarea pașnică”, a spus Sandu.

De asemenea, șefa statului a declarat că este clar că rezultatul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei va avea implicații inclusiv pentru modul în care se va putea soluționa conflictul transnistrean.

Nu pot să afirm cu certitudine [că se va schimba formatul de negocieri], dar acest lucru este posibil, nu îl putem exclude”, a spus președinta țării.

Maia Sandu s-a referit și la nemulțumirea Tiraspolului cu privire la faptul că R. Moldova a depus cererea de aderare la UE.

Regimul de la Tiraspol și până să semnăm noi această cerere de aderare la UE povestea că își dorește independența. Există o contradicție aici: pe de o parte, își dorește independența. Pe de altă parte, îi deranjează faptul că noi am depus cererea. Ce crede regimul pe noi nu ne interesează. Ne interesează ce cred cetățenii noștri de pe malul stâng. Evident că vom căuta soluția în continuare pentru conflictul transnistrean”, a menționat șefa statului.

Întrebată ce se va întâmpla în cazul în care Rusia ar recunoaște independența regiunii transnistrene, președinta a răspuns: „Asta ar însemna să atenteze la o parte din teritoriul R. Moldova, să nu ne respecte integritatea și dreptul internațional”.

Amintim că, pe 3 martie, președinta țării Maia Sandu, însoțită de președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Natalia Gavrilița a anunțat că semnează cererea de aderare a R. Moldova la UE. S-a întîmplat după ce decizii similare a luat Ucraina și Georgia.

A doua zi, Tiraspolul a publicat o declarație prin care a criticat hotărârea și a rugat ONU, OSCE și alți observatori și intermediari din procesul de negocieri, să recunoască Transnistriei drept stat independent.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: