Transnistria, reacție după semnarea cererii de aderare la UE: „E pus punctul final”
Full Article 3 minutes read

Transnistria, reacție după semnarea cererii de aderare la UE: „E pus punctul final”

Tiraspolul a venit cu o reacție după ce președinta Republicii Moldova a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Într-o declarație publicată pe 4 martie, așa-numitul „Minister de Externe” al republicii nerecunoscute a subliniat că un astfel de pas „pune punctul final pe procesul reglementării” diferendului. Instituția a îndemnat autoritățile centrale să „înceapă un dialog cu scopul de a reglementa definitv și în mod civilizat relațiile, pe baza existenței pașnice, în vecinătate, a două state independente”.

Tiraspolul a subliniat că tratează cu înțelegere decizia autorităților de la Chișinău, însă, la rândul său, Transnistria nu tinde spre UE.

Decizia autorităților moldovenești înseamnă disponibilitatea de a transmite suveranitatea Moldovei și a organelor sale către Bruxelles, precum și trecerea definitivă a teritoriului Moldovei în gestiunea Vestului, din punct de vedere militar-politic și economic”, se arată în comunicat.

De asemenea, instituția de la Tiraspol a subliniat că cererea de aderare la UE „este o mărturie a refuzului Moldovei de a purta un dialog cu Transnistria în parametrii unei conviețuiri comune, ceea ce se confirmă prin criza actuală, înregistrată în procesul de negocieri, paralizarea formatului „5+2”, refuzul unor întâlniri la nivel înalt, nerespectarea responsabilităților asumate prin pachetul „Berlin plus”, întărirea măsurilor restrictive și de blocaj față de Transnistria”.

Tiraspolul s-a adresat către ONU, OSCE și alți observatori și intermediari din procesul de negocieri, cu rugămintea de a recunoaște independența Transnistriei și de a crea cu regiunea relații diplomatice.

Ce spune Chișinăul?

Contactat de NM, adjunctul șefului Biroului pentru politici de reintegrare, Nicolae Țveatcov, a calificat mesajul Tiraspolului drept „comentariu”, nu „propunere”.

„Nu este o propunere, este deocamdată doar un comentariu. Însă Biroul nu a formulat deocamdată poziția. Și chiar dacă o va face, o vom prezenta în formă scrisă”, a precizat oficialul.

Amintim că, pe 3 martie, președinta țării Maia Sandu, însoțită de președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Natalia Gavrilița a anunțat că semnează cererea de aderare a R. Moldova la UE. Tot pe 3 martie, o cerere de aderare la UE a semnat Georgia. Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a semnat pe 28 februarie cererea de aderare a țării sale la UE. Anterior, Zelenski a cerut ca UE să utilizeze o procedură specială, simplificată, pentru Ucraina.

Și ex-președintele țării Igor Dodon, precum și Partidul Socialiștilor, pe care l-a fondat, au criticat dur decizia autorităților de a semna cererea de aderare, calificând-o drept un gest pripit și populist.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: