Facebook/Maia Sandu

Conflictul transnistrean: Maia Sandu nu exclude că formatul de negocieri „5+2” va fi modificat

Președinta țării Maia Sandu nu exclude că formatul de negocieri „5+2”, privind soluționarea conflictului transnistrean, ar putea fi modificat, din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu publicat pe 1 aprilie de Radio Europa Liberă.

Urmează să vedem ce va rămâne din formatul „5+2”, pentru că în acesta participă două țări care sunt în război. Cred că anumite ajustări vor fi necesare, dar acum ne dorim să se încheie acest război cât mai repede și să putem reveni la soluționarea pașnică”, a spus Sandu.

De asemenea, șefa statului a declarat că este clar că rezultatul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei va avea implicații inclusiv pentru modul în care se va putea soluționa conflictul transnistrean.

Nu pot să afirm cu certitudine [că se va schimba formatul de negocieri], dar acest lucru este posibil, nu îl putem exclude”, a spus președinta țării.

Maia Sandu s-a referit și la nemulțumirea Tiraspolului cu privire la faptul că R. Moldova a depus cererea de aderare la UE.

Regimul de la Tiraspol și până să semnăm noi această cerere de aderare la UE povestea că își dorește independența. Există o contradicție aici: pe de o parte, își dorește independența. Pe de altă parte, îi deranjează faptul că noi am depus cererea. Ce crede regimul pe noi nu ne interesează. Ne interesează ce cred cetățenii noștri de pe malul stâng. Evident că vom căuta soluția în continuare pentru conflictul transnistrean”, a menționat șefa statului.

Întrebată ce se va întâmpla în cazul în care Rusia ar recunoaște independența regiunii transnistrene, președinta a răspuns: „Asta ar însemna să atenteze la o parte din teritoriul R. Moldova, să nu ne respecte integritatea și dreptul internațional”.

Amintim că, pe 3 martie, președinta țării Maia Sandu, însoțită de președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Natalia Gavrilița a anunțat că semnează cererea de aderare a R. Moldova la UE. S-a întîmplat după ce decizii similare a luat Ucraina și Georgia.

A doua zi, Tiraspolul a publicat o declarație prin care a criticat hotărârea și a rugat ONU, OSCE și alți observatori și intermediari din procesul de negocieri, să recunoască Transnistriei drept stat independent.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Captură foto/NewsMaker

Îmbrâncelile din Chișinău cu implicarea unui minor: Avocatul copilului va sesiza organele de drept și autoritatea tutelară

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, s-a sesizat din oficiu după ce un bărbat cu un copil în brațe a încercat să forțeze cordonul MAI la Marșul Pride din Chișinău. Ombudsmanul a anunțat că va solicita organelor de drept investigarea cazului, iar autorității tutelare – evaluarea situației copilului și a familiei acestuia.

„În ceea ce privește copilul pus în pericol de către un adult în încercarea de a forța cordonul de carabinieri la Marşul Pride: m-am sesizat din oficiu; voi solicita organelor de drept investigarea cazului prin prisma Codului contravențional sau penal, după caz; voi solicita autorității tutelare evaluarea situației copilului şi a situației familiei, cu întreprinderea acțiunilor corespunzătoare în baza rezultatelor acestor evaluări”, a scris Vasile Coroi pe Facebook.

***

Pe 15 iunie, la Chișinău, a avut loc Marșul Pride, organizat în susținerea drepturilor persoanelor LGBTQ+. În reacție, reprezentanții PSRM au organizat „Marșul Familiei”. În același timp, mai mulți credincioși și preoți au ieșit la protest, în centrul capitalei, în contextul evenimentului desfășurat în sprijinul comunității LGBTQ+.

După mai bine de o oră de protest în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, manifestanții s-au deplasat spre locația unde se desfășura Marșul Pride. Acolo s-au înregistrat îmbrânceli între, pe de o parte, preoți și credincioși ortodocși și, pe de altă parte, forțele de ordine. Tensiunile au izbucnit în momentul în care primii au încercat să treacă de cordonul poliției pentru a ajunge la participanții marșului. În altercații a fost implicat și un bărbat care ținea un copil în brațe și care a pus minorul în pericol. Pentru NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției, Mariana Bețivu, a declarat că integritatea fizică a minorului a fost pusă în pericol în contextul îmbrâncelilor. Astfel, reprezentanta poliției a precizat că bărbatul a fost imobilizat pentru a preveni posibile consecințe mai grave.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: