Congresul deputaților găgăuzi de toate nivelurile – amânat. Constantinov: „Vom stabili o dată mai târziu”
Full Article 2 minutes read

Congresul deputaților găgăuzi de toate nivelurile – amânat. Constantinov: „Vom stabili o dată mai târziu”

Congresul deputaților găgăuzi de toate nivelurile, care ar fi trebuit să aibă loc pe 9 decembrie, curent, a fost amânat pe termen nedefinit. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Adunării Populare a Găgăuziei (APG) din 28 noiembrie, relatează gagauzinfo.md.

Vom stabili o dată mai târziu, în ianuarie”, a spus președintele APG, Dmitrii Constantinov, după aprobarea anulării reuniunii din decembrie.

Precizăm că, pe 23 august, Constantinov a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că la reuniunea care urma să aibă loc în decembrie ar putea fi discutat, inclusiv, subiectul privind proclamarea autonomiei în „Republica Găgăuzia”. Pe 24 august, secretarul general al Platformei Demnintate și Adevăr (DA) Liviu Vovc a depus un denunț la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Liviu Vovc a solicitat PCCOCS să deschidă o cauză penală cu privire la declarațiile lui Dmitrii Constantinov. O zi mai târziu, în timpul unor declarații de presă, Constantinov a spus că „nu susține” ideea proclamării Găgăuziei „republică”. Totuși, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Constantinov s-a referit la moldoveni ca fiind „vecini” ai autonomiei.

***

Ultimul Congres al deputaților găgăuzi de toate nivelurile a avut loc în mai 2023. În cadrul reuniunii s-a discutat despre situația din autonomie și despre relațiile cu autoritățile centrale. Participanții la congres au acuzat Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) și președinta Maia Sandu de escaladarea situației, provocarea conflictelor și divizarea societății. În concluzie, congresul a adoptat o rezoluție cu solicitări dure pentru autoritățile centrale. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: