Constantinov spune că nu susține crearea „Republicii Găgăuzia”: „Avem o colaborare frumoasă cu vecinii noștri moldoveni”
Full Article 2 minutes read

Constantinov spune că nu susține crearea „Republicii Găgăuzia”: „Avem o colaborare frumoasă cu vecinii noștri moldoveni”

La patru zile după ce a spus că Găgăuzia ar putea să se autoproclame „republică”, președintele Adunării Populare a autonomiei Dmitrii Constantinov a declarat că nu „susține asemenea idee”. Precizarea a fost făcută, pe 25 august, în cadrul unor declarații pentru un post de televiziune privat. Totuși, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Constantinov s-a referit la moldoveni ca fiind „vecini” ai autonomiei.

Nu susțin această idee, vă spun din start. Am fost întrebat dacă la 9 septembrie, când va avea loc adunarea deputaților de toate nivelurile se va pune întrebarea separării de Republica Moldova. Eu am spus că nu știu cine și cum va vota și nimeni nu poate ști acest lucru. În opinia mea, acest subiect nu va avea susținere. Și eu categoric nu sunt adeptul unei astfel de idei. (…) Noi avem o colaborare frumoasă cu vecinii noștri moldoveni. Noi găsim limbă comună cu moldovenii la nunți, cumătrii, înmormântări, la noi totul este în regulă”, a spus el.

Întrebat dacă consideră moldovenii „vecini” ai autonomiei, Constantinov a spus: „Noi trăim în același stat, suntem aceeași familie, avem vecini, sunt și ucraineni și moldoveni. Toți au vecini. Dacă vorbim de țară, atunci avem vecinii români și ucraineni, dar dacă vorbim de Găgăuzia, atunci vorbim de vecinii moldoveni. De exemplu, cei din Cimișlia sunt vecinii noștri. Dar toți suntem o familie”.

***

Preciză, că, pe 9 septembrie, în Găgăuzia, va avea loc un nou congres al deputaților și autorităților reprezentative de toate nivelurile din autonomie. Pe 25 august, în cadrul unui interviu televizat, șeful APG Dmitrii Constantinov a declarat că nu exclude faptul că în ședință ar putea fi discutat, inclusiv, subiectul privind proclamarea autonomiei în „Republica Găgăuzia”

Pe 24 august, secretarul general al Platformei Demnintate și Adevăr (DA) Liviu Vovc a depus un denunț la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Liviu Vovc a solicitat PCCOCS să deschidă o cauză penală cu privire la declarațiile lui Dmitrii Constantinov.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: