Consemnat în acte: Italia susține aderarea Moldovei la UE. Documentul semnat în timpul vizitei lui Sergio Mattarella
Full Article 3 minutes read

Consemnat în acte: Italia susține aderarea Moldovei la UE. Documentul semnat în timpul vizitei lui Sergio Mattarella

Italia și Moldova au semnat o declarație în sprijinul aderării țării noastre la Uniunea Europeană. Totodată, cele două țări au semnat un program de cooperare culturală între Guvernul Moldovei și Guvernul Italiei pentru 2024 – 2027. S-a întâmplat, pe 18 iunie, în timpul unor declarații de presă susținute de președintele Republicii Italiene Sergio Mattarella și șefa statului Maia Sandu. 

Marți, la Președinția Republicii Moldova, viceprim-ministra pentru integrare europeană Cristina Gherasimov și vice-ministrul pentru Afaceri Externe și Cooperare Internațională al Republicii Italiene Edmondo Cirielli au semnat o Declarație comună în sprijinul aderării Moldovei la UE.

Ulterior, președintele Republicii Italiene Sergio Mattarella a declarat că „valorile, istoria și cultura leagă viitorul Moldovei în Uniunea Europeană”. „Italia sprijină, cu convingere, parcursul de aderare al Moldovei la Uniunea Europeană. (…) Viitorul nostru va fi comun. (…) Italia se va afla lângă Republica Moldova în acest proces pentru a garanta integrarea în Uniunea Europeană”, a comunicat Mattarella, în timpul unor declarații alături de Maia Sandu.

La rândul ei, președinta Maia Sandu a spus că „Italia a fost și este alături de Ucraina” și că „a fi alături de Ucraina, înseamnă a fi alături și de Republica Moldova”.

Sandu a mai declarat că „Moldova și Italia cooperează în multiple sectoare”. „Chiar în aceste clipe am asistat la semnarea programului de colaborare culturală pentru perioada 2024-2027. Totodată, aș vrea să subliniez cooperarea în sectorul energetic, care a ajutat Republica Moldova să depășească criza energetică. Contribuția generoasă a Italiei, oferită în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova în anii 2022 și 2023, a compensat o parte din facturile la energie, plătite de cetățenii noștri în sezonul rece”, a comunicat Sandu.

Tot pe 18 iunie, ministrul Culturii Sergiu Prodan și viceministrul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Italiei au semnat Programul Executiv de Cooperare Culturală între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Italiene pentru 2024 – 2027.

Precizăm, Mattarella efectuează o vizită de două zile la Chișinău. Oficialul italian a ajuns în Republica Moldova pe 17 iunie. Este prima vizită oficială a unui președinte al Republicii Italiene în Republica Moldova. În timpul declarațiilor de presă, alături de Maia Sandu, Sergio Mattarella a vorbit inclusiv despre comunitatea moldovenilor din Italia. Oficialul a spus că moldovenii sunt foarte apreciați în Italia, însă a recunoscut că „sunt exigențe care trebuie să fie abordate”. Detalii AICI.

***

Republica Moldova și Ucraina sunt țări-candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană din iunie 2022. În decembrie 2023, Consiliul European, format din liderii statelor-membre UE, a decis începerea negocierilor de aderare cu cele două țări. Pe 14 iunie curent, vicepremierul pentru integrare europeană Cristina Gherasimov a anunțat că Republica Moldova și Ucraina vor începe oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană pe 25 iunie. Atunci vor avea loc primele conferințe interguvernamentale cu cele două țări, care marchează deschiderea negocierilor de aderare. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: