„Consumatorii au dreptul să-și schimbe furnizorul”. Ceban, despre rezilierea contractului cu Gazprom
Full Article 2 minutes read

„Consumatorii au dreptul să-și schimbe furnizorul”. Ceban, despre rezilierea contractului cu Gazprom

Regulile pieții energetice a Republicii Moldova piermit ca consumatorii să decidă de unde procură gaz, dacă pe piață sunt oferte mai avantajoase. Despre aceasta a informat astăzi, 14 noiembrie, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban.

„Contractul dintre SA Moldovagaz și Gazprom pentru furnizarea de gaze naturale este conceput pe 5 ani. Încetarea acestuia nu poate fi condiționată decât de norme prestabilite și în conformitate cu anumite proceduri. Conform regulilor pieței energetice a republicii, furnizorii și consumatorii au dreptul să-și schimbe furnizorul principal dacă pe piață sunt oferte mai avantajoase decât conform contractului cu Gazprom”, a declarat Vadim Ceban.

Amintim că deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a anunțat astăzi că „asta e ultima iarnă în care kremlinul ne va mai putea șantaja energetic. Din 2023 e goodbye Gazprom”.

***

Amintim că în luna noiembrie, concernul rus Gazprom va furniza Republicii Moldova un volum total de 5,7 mln de metri cub de gaz pe zi, ceea ce constituie cu 60% mai puțin decât cantitatea necesară a țării. Prețul de achiziție va constitui $821,5 per mia de metri cub de gaz.

În luna octombrie, Gazprom a redus cu 60% volumul de gaz pentru Republica Moldova – ambele maluri ale Nistrului. Anterior, cantitatea constituia 8,06 mln metri cub.

Pe 24 octombrie, Centrala de la Cuciurgan a redus de două ori și jumătate volumul de energie electrică livrat malului drept al Nistrului, din cauza diminuării cu 30% a cantității de gaz furnizată de Gazprom pentru Republica Moldova. Prin urmare, ambele maluri ale Nistrului se confruntă cu un deficit de gaz și energie electrică. În regiunea transnistreană a fost declarată stare de urgență în domeniul economic, iar Uzina Metalurgică și cea de ciment din Râbnița și-au suspendat activitatea de producere.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: