Control inopinat la Institutul Oncologic. De ce au demisionat șefa blocului alimentar, bucătarul șef, dieticianul și magazionerul
Full Article 4 minutes read

Control inopinat la Institutul Oncologic. De ce au demisionat șefa blocului alimentar, bucătarul șef, dieticianul și magazionerul

Ministra Sănătății Ala Nemerenco a informat că la Institutul Oncologic a fost un control inopinat. În urma verificărilor, șefa blocului alimentar, bucătarul șef, dieticianul și magazionerul și-au dat demisia evitând chiar și discuția cu directorul. 

Potrivit raportului despre controlul inopinat la capitolul alimentației pacienților în blocul alimentar al Institutul Oncologic, realizat la indicația conducerii instituției:

  • La locul de muncă, în toiul zilei, absentă șefa blocului alimentar și asistenta medicală dietician.
  • Varza proaspătă destinată preparării – de calitate proastă, pe juma înnegrită și plină cu apă.
  • Peștele înghețat păstrat la un loc cu cel dezghețat dezasamblat, cu ficat de curcan înghețat și găini de casă fără documente de proveniență.
  • Pâinea la depozit într-un volum exagerat în raport cu consumul zilnic, surplusul probabil destinat să plece seara în geanta fiecărui lucrător al bucătăriei.
  • Verdeața neagră de umezeală
  • Produsele procurate nu în cantități mai mari care-s și mai ieftine, dar ambalate în cantități mici.
  • pachete de unt de 250 gr și nu calup mare, crupe în pachete de 1 kg ca la magazin și nu în saci.

Totodată, Ala Nemerenco susține că în sala de depozitare a inventarului, detergenților, cheia fiind deținută doar de șeful bucătar, a fost depistată pungă cu peste 1 kg de pește înghețat, cca 1,5 kg tocătura de vită, ficat de curcan – 738 gr, carne de vită 1 kg.

„Șefa nu a putut aduce nicio lămurire ce caută pachetul acolo, ascuns și acoperit cu cârpe. Presupunem că era “rația” zilnică individuală sustrasă acasă.

Și în alte încăperi depistate ascunse pachete gata a fi scoase din incintă – genți pline, cutii de carton, săcușoare – cu crupe, borcane cu mazăre, ulei, oțet, etc. Iarăși, nimeni nu a putut aduce explicații și nu a recunoscut că ar fi implicați în transferul magic al alimentelor din depozit în vestiare, căldări, sub paturi, mături.

Într-o debara pe care toți refuzau să o deschidă precum că nu este lumină acolo, s-a insistat totuși la deschiderea ei, constatându-se că lumină era, iar acolo, ascuns un întreg depozit din 17 lăzi de prune uscate, 12 saci de mere uscate, 8 pachete detergent praf, 6 butelii de detergent lichid, 2 cutii cu dezinfectanți. Iarăși – nimeni nu știe nimic.

În altă încăpere a blocului, după scutul electric, o altă provizie gata de evacuare cu 16 pachete de sare. Același scenariu – nimeni nu știe nimic.

În timpul controlului – un adevărat “poltergeist”. După ce comisia a verificat scara și spațiile din jur, a revenit iarăși, depistând ascunse 10 pachete de zahăr. “Poltergeistul” nu a putut fi explicat de colaboratori, așa ca și proveniența celorlalte provizii pregătite a fi strămutate”, a informat ministra Sănătății.

În acest sens, a fost solicitată poliția la fața locului care a întocmit proces verbal, produsele ascunse fiind sigilate într-o încăpere separată. Poliția a audiat șefa blocului alimentar, magazionerul, sora gospodină și membrii Comisiei, iar directorul Institutului a inițiat o anchetă de serviciu pe caz.

Astfel, șefa blocului alimentar, bucătarul șef, dieticianul și magazionerul și-a depus demisiile, evitând chiar discuția cu directorul.

Totodată, a doua zi meniul s-ar fi îmbunătățit, iar la bucătăria se coc chifle, eclair și croissante pentru pacienți.

„A e clar de ce alimentarea e proastă în majoritatea spitalelor? Din topor faci terciul doar în poveste. Si nu cratiță veche e vinovată, deși este binevenit întotdeauna un inventar nou și modern.

A fura din farfuria unui copil cu cancer aflat la tratament chimioterapeutic agresiv este limita de jos a valorilor umane. Nu voi tolera nicio abatere și încălcare și le vom curma toate împreună cu oamenii onești cărora le pasă.

Îndemn toți directorii de spitale să-și verifice blocurile alimentare. Dacă nu, o să le verific eu”, a avertizat Nemerenco.

***

Amintim că o publicație pe rețelele de socializare cu privire la alimentația din cadrul Spitalului Clinic Municipal nr. 1 „Gheorghe Paladi” din Chişinău a stârnit scandal zilele trecute. O femeie a publicat o imagine și un mesaj despre mâncarea oferită de instituție. Aceasta a spus că „se gătește atât de prost, din produse atât de rele, încât femeile deseori preferă să rămână flămânde”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: