Contul de Instagram al lui Guțul, blocat. Bașcana Găgăuziei: „Am depus deja plângere”
Full Article 2 minutes read

Contul de Instagram al lui Guțul, blocat. Bașcana Găgăuziei: „Am depus deja plângere”

Contul de Instagram al bașcanei Găgăuziei Evghenia Guțul – afiliată oligarhului fugar Ilan Șor – a fost blocat. Anunțul a fost făcut pe 29 iunie de Guțul, care a precizat că a depus deja plângere împotriva blocării contului său. 

Din păcate, contul meu de Instagram a fost blocat. Autoritățile încearcă să reducă la tăcere vocea opoziției, a tuturor disidenților și să introducă cenzura pe segmentul moldovenesc al Facebook și Instagram. Am depus deja plângere împotriva blocării”, a scris Evghenia Guțul pe canalul său de Telegram.

Aceasta a menționat că și-a creat un nou cont de Instagram.

Precizăm că nu este prima dată când conturile de pe rețelele de socializare ale Evgheniei Guțul, ale altor persoane apropiate lui Șor sau ale oligarhului fugar însuși sunt blocate. Pe 6 iunie, Meta, compania americană care deține Facebook și Instagram, a blocat paginile de Facebook ale lui Ilan Șor – care este condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și se ascunde de justiție în Rusia – dar și trei persoane publice afiliate acestuia: deputata Marina Tauber, bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul și liderul Partidului „Șansă” Alexei Lungu. Serviciul de Informații și Securitate a confirmat pentru NM că blocarea paginilor de Facebook vine după ce, în 2023, SIS a informat Meta că „persoanele afiliate factorului rus” utilizau rețeaua de socializare pentru „promovarea propagandei și dezinformării”. La rândul său, Meta a comunicat că a decis să blocheze paginile de Facebook ale lui Șor, Lungu, Tauber și Guțul după ce aceștia au fost atribuiți la „organizații și persoane periculoase”.

Pe 7 iunie, echipa lui Șor a anunțat că intenționează să acționeze în judecată Meta. Aceasta a acuzat compania americană de „cenzură”, menționând că blocarea paginilor de Facebook ale lui Șor și apropiaților săi are loc înainte de alegerile prezidențiale din Moldova, din 20 octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: