FOTO Șor, Tauber, Guțul și Lungu, „alungați” de pe Facebook? Precizările SIS
Full Article 3 minutes read

FOTO Șor, Tauber, Guțul și Lungu, „alungați” de pe Facebook? Precizările SIS

Paginile de Facebook ale politicianului fugar Ilan Șor, a deputatei Marina Tauber, a bașcanului Găgăuziei Evghenia Guțul și a liderului Partidului „Șansă” Alexei Lungu sunt indisponibile. Acestea ar fi fost blocate de compania americană Meta, care deține Facebook. Reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au declarat pentru NewsMaker că încă în 2023 au informat Meta că „persoanele afiliate factorului rus” utilizau rețeaua „pentru promovarea dezinformării și propagandei”. Într-o reacție pentru TV8, liderul Partidului „Șansă” a spus că s-a pomenit cu pagina blocată și că îi este încălcat dreptul la libera exprimare. 

Purtătoarea de cuvânt a Serviciului de Informații și Securitate, Daniela Mânzat, a declarat pentru NewsMaker că „SIS a informat, încă din 2023, compania Meta despre utilizarea de către persoanele afiliate factorului rus pentru promovarea dezinformării și propagandei”.

„Informările au vizat o listă de pagini anonime care promovau publicitate plătită din fonduri ilegale, în special în perioada alegerilor locale generale din 2023”, a comunicat reprezentanta Serviciului.

Liderul Partidului „Șansă” Alexei Lungu a confirmat, pentru TV8, faptul că i-a fost blocată pagina de Facebook și a adăugat că îi este încălcat dreptul la libera exprimare: „Nu am fost atenționat că aș fi încălcat ceva. M-am pomenit cu pagina blocată. O cenzură la cel mai înalt nivel. Se încalcă drepturile la libertatea de exprimare”. Mai mult, liderul partidului „Șansă” s-a plâns despre faptul că acum două săptămâni i-ar fi fost blocat și contul de TikTok.

FOTO Șor, Tauber, Guțul și Lungu, „alungați” de pe Facebook? Precizările SIS FOTO Șor, Tauber, Guțul și Lungu, „alungați” de pe Facebook? Precizările SIS FOTO Șor, Tauber, Guțul și Lungu, „alungați” de pe Facebook? Precizările SIS

În ianuarie 2024 un raport al Reset, organizație non-profit cu sediul la Londra care cercetează impactul social media asupra democrației, raporta că Meta care deține Facebook nu a reușit din nou să oprească o nouă campanie publicitară pusă la cale de oligarhul fugar Ilan Șor și echipa sa. În perioada iulie – decembrie 2023, cel puțin 609 postări plătite, care aveau drept scop destabilizarea alegerilor locale din Moldova și subminarea eurointegrării țării noastre, au fost publicate pe pagini false de Facebook. Reclamele au adus venituri de cel puțin 200 000 de dolari pentru Meta. Detalii AICI.

În aprilie 2024, publicația Agentstvo menționa că pe rețeaua de socializare rusească VKontakte a apărut prima „fermă de boți” care publică conținuturi împotriva integrării europene a Moldovei și critică autoritățile de la Chișinău. Sursa a menționat că activitatea acestor boți amintește de comportamentul celor care lucrează pentru publicul rus în interesul Kremlinului, dar nu există nici o dovadă directă a legăturii lor cu autoritățile ruse. Detalii AICI.

Tot în aprilie, reprezentanții Guvernului de la Chișinău au raportat despre identificarea a peste 100 de profiluri false care „aparțin grupării criminale șor”. Profilurile, cu nume ca „Sasha Torres” sau „Megan Smith”, ar fi scris comentarii denigratoare la adresa autorităților și ar fi lăudat reprezentanții grupării Șor. Conturile vor fi transmise reprezentanților de la Facebook, dat fiind faptul că „boții falși promovează neadevăruri”. Precizările au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă. Detalii AICI.

În luna mai curent, compania Meta a anunțat într-un raport că a șters 1 326 conturi de Facebook, 80 de pagini, un grup și un cont de Instagram care vizează Moldova și Madagascar. Potrivit unui raport al companiei, paginile ar putea face parte dintr-o rețea de dezinformare. Acestea au difuzat mesaje despre politicianul Ilan Șor și au criticat integrarea în Uniunea Europeană. Detalii AICI


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: