Convenția de la Istanbul a fost ratificată. Proiectul, aprobat în lectură finală, în lipsa BCS, care a părăsit sala în semn de protest
Full Article 4 minutes read

Convenția de la Istanbul a fost ratificată. Proiectul, aprobat în lectură finală, în lipsa BCS, care a părăsit sala în semn de protest

Parlamentul a adoptat, în lectură finală, proiectul de lege pentru ratificarea Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor. Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 14 octombrie. În favoarea inițiativei au votat 54 de deputați ai PAS. La începutul ședinței, deputatul socialist Grigore Novac a propus excluderea proiectului din ordinea de zi, pe motiv că acesta ar fi „rușinos”. Ulterior, comuniștii și socialiștii au părăsit sala de ședințe, în semn de dezacord cu această inițiativă.

La începutul ședinței, deputatul PSRM Grigore Novac a solicitat excluderea subiectului din agenda deputaților. Propunerea  nu a fost susținută de majoritatea parlamentară.

„Cerem excluderea acelei Convenții rușinoase, pe care majoritatea cetățenilor Republicii Moldova nu o împărtășesc. Dacă suntem sinceri în felicitările noastre, să depunem efort comun și prin unanimitate să excludem acel proiect rușinos, care contravine credinței cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Novac.

De asemenea, Grigore Novac a propus un amendament la textul convenției care prevede că ”Republica Moldova declară că va aplica convenția în conformitate cu principiile și dispozițiile Constituției. Statul Republica Moldova își rezervă dreptul de a recunoaște și a utiliza doar noțiunea de sex biologic prevăzut de Constituția și legislația națională”. Amendamentul nu a fost susținut însă de majoritatea PAS.

„Majoritatea dintre dumneavoastră stă cu ochii în pământ de rușine pentru votul pe care trebuie să-l dați. Dacă sunteți mândri de ceea ce faceți, să știți că o țară întreagă va vedea ce faceți”, a declarat Novac.

În semn de protest, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a părăsit sala de ședințe a Legislativului. Deputații fracțiunii „ȘOR” au votat împotriva inițiativei.

Pentru orice stat care aderă, Convenția intră în vigoare în prima zi a lunii următoare expirării perioadei de trei luni de la data transmiterii documentului pentru păstrare către Secretarul general al Consiliului Europei.

***

Prin ratificarea Convenției, autoritățile Republicii Moldova se angajează ca violenţa împotriva femeilor să fie pedepsită în mod corespunzător, să fie alocate resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgenţă care să fie disponibile 24 din 24 de ore, adăposturi pentru victimele violenţei, servicii de consiliere psihologică şi juridică, dar și alte măsuri.

Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice reprezintă primul instrument european care abordează problema violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice într-o manieră complexă, iar ratificarea acesteia va aduce Republica Moldova mai aproape de dezideratul de a elimina violenţa faţă de femei şi violenţa în familie şi de a atinge toleranţa zero faţă de acest fenomen.

Fiecare autoritate publică va analiza, estima şi planifica resursele necesare în vederea asigurării implementării Convenţiei. De menţionat că Republica Moldova şi până la ratificarea acestei Convenţii are obligaţia de a asigura protecţia victimelor infracţiunilor, astfel că pe toate formele de violenţă prevăzute de Convenţie sînt deja implementate la nivel naţional mai multe măsuri.

***

Convenția de la Istanbul este Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, care a fost deschis pentru semnare pe 11 mai 2011. Documentul a fost ratificat până în prezent de 34 de state-membre ale Consiliului Europei, fiind semnat de alte 12 state, inclusiv de Republica Moldova. De asemenea, Convenţia a fost semnată de Uniunea Europeană.

Convenția a fost semnată de Republica Moldova încă la 6 februarie 2017. Autoritățile într-o voce au promis ratificarea Convenției pînă la sfîrșitul anului 2019, scrie portalul sic.md. Proiectul de ratificare chiar urma să fie discutat la ședința Guvernului din 11 decembrie, însă subiectul a dispărut subit de pe ordinea de zi chiar înaintea ședinței.

În martie 2021, majoritatea parlamentară a refuzat, din nou, să examineze subiectul privind ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi. Mai multe activiste civice au protestat în fața parlamentului. Acestea au fost susținute de către deputata PAS Doina Gherman.

Convenția de la Istanbul a fost ratificată. Proiectul, aprobat în lectură finală, în lipsa BCS, care a părăsit sala în semn de protest

Facebook/Doina Gherman

Pe 10 martie, Organizația Mondială a Sănătății a publicat un raport care arată că o treime dintre femei, la nivel mondial, sunt supuse violenţei fizice sau sexuale în timpul vieţii, pandemia de COVID-19 agravând o situaţie deja dramatică.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: