OMS: O treime dintre femei sunt supuse violenţei fizice sau sexuale în timpul vieţii
Full Article 3 minutes read

OMS: O treime dintre femei sunt supuse violenţei fizice sau sexuale în timpul vieţii

O treime dintre femei la nivel mondial sunt supuse violenţei fizice sau sexuale în timpul vieţii, pandemia de COVID-19 agravând o situaţie deja dramatică, a avertizat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres

Circa 736 de milioane de adolescente şi femei cu vârsta peste 15 ani au fost agresate, cel mai adesea de către partenerul lor, a subliniat OMS într-un nou raport dat publicităţii după Ziua Internaţională a Drepturilor Femeilor.

„Violenţa împotriva femeilor este un rău endemic în toate ţările şi culturile, afectând milioane de femei şi familiile acestora”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Chiar dacă, deocamdată, lipsesc date solide, este clar că pandemia de COVID-19 de peste un an care a forţat sute de milioane de oameni să rămână în izolare şi a provocat o criză economică globală, are în mod clar un impact negativ asupra situaţiei femeilor supuse violenţelor, a declarat dr. Claudia Garcia-Moreno, una dintre autoarele raportului.

„Ştim că situaţia multor femei s-a deteriorat probabil”, a declarat ea pentru AFP, menţionând că 641 milioane de femei, sau 26% dintre femeile cu vârste peste 15 ani, au fost victimele violenţelor din partea partenerului lor.

„Femeile care au fost maltratate anterior s-au trezit prinse în această situaţie. Dintr-o dată, ele s-au trezit şi mai izolate şi în prezenţa permanentă a partenerului care le abuzează”, a mai spus ea.

În plus, dificultăţile financiare şi stresul de a avea copiii în permanenţă acasă şi alte probleme create de pandemie riscă să provoace alte violenţe.

Raportul publicat marţi este al doilea de acest gen şi se bazează pe date colectate între 2000 şi 2018.

Ceea ce este clar, a afirmat dr. Claudia Garcia-Moreno, „este că rata (violenţei domestice) este mult prea mare şi că trebuie să acţionăm urgent”.

Raportul subliniază că 6% dintre toate femeile au fost agresate sexual de altcineva decât partenerul lor, însă subiectul fiind unul tabu sugerează că numărul lor real este mult mai mare.

Acest abuz începe adesea foarte devreme. Un sfert dintre adolescente cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani care au avut o relaţie au fost supuse violenţei fizice sau sexuale de către partenerul lor.

***

Convenția de la Istanbul este Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, care a fost deschis pentru semnare pe 11 mai 2011. În prezent, aceasta a fost ratificată de peste 30 de țări, inclusiv de state cu valori patriarhale și religioase pronunțate, precum Turcia, Georgia, Spania, Slovenia, România, Polonia, Grecia sau Croația; de state cu societăți multiculturale și multietnice, precum Franța sau Germania; cît și de state campioane în combaterea violenței, cum ar fi Suedia, Finlanda, Danemarca, Austria sau Belgia.

Convenția a fost semnată de Republica Moldova încă la 6 februarie 2017. Autoritățile într-o voce au promis ratificarea Convenției pînă la sfîrșitul anului 2019, scrie portalul sic.md. Proiectul de ratificare chiar urma să fie discutat la ședința Guvernului din 11 decembrie,însă subiectul a dispărut subit de pe ordinea de zi chiar înaintea ședinței.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: