Majoritatea parlamentară a refuzat, din nou, să ratifice Convenția de la Istanbul (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

Majoritatea parlamentară a refuzat, din nou, să ratifice Convenția de la Istanbul (VIDEO)

Majoritatea parlamentară a refuzat să includă pe ordinea de zi a ședinței din 12 martie subiectul privind ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi. Între timp, două activiste civice au protestat în fața parlamentului. 

Propunerea a venit din partea deputatei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Doina Gherman, care a atras atenția că acest proiect de lege a fost înregistrat în Parlamentul Republicii Moldova încă la data de 3 martie 2020.

„Într-un an de zile, din păcate, nu a fost întreprinsă nici o acțiune pentru examinarea și adoptarea acestuia. Este un fapt absolut nejustificat și grav. Mii de femei din țară continuă să fie supuse comportamentului agresiv și violent și nimeni, din păcate, nu vine în ajutorul lor. Mai mult, pe timp de pandemie, drepturile femeilor s-au agravat. Apelurile la linia fierbinte din partea victimelor violenței domestice au crescut cu 30%. Am văzut multe felicitări din partea politicienilor din Moldova cu ocazia zilei de 8 martie. Dacă cu adevărat vrem să ajutăm femeile, haideți să ratificăm Convenția cu privire la prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor”, a declarat aceasta.

Doar 30 de deputați din cei 91 prezenți au susținut inițiativa.

Între timp, activistele civice Constanța Dohotaru și Tania Kebak au protestat în fața parlamentului. Acestea au anunțat că vor organiza astfel de demonstrații în fiecare zi de vineri, până când Convenția va fi ratificată.

Convenția de la Istanbul este Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, care a fost deschis pentru semnare pe 11 mai 2011. În prezent, aceasta a fost ratificată de peste 30 de țări, inclusiv de state cu valori patriarhale și religioase pronunțate, precum Turcia, Georgia, Spania, Slovenia, România, Polonia, Grecia sau Croația; de state cu societăți multiculturale și multietnice, precum Franța sau Germania; cît și de state campioane în combaterea violenței, cum ar fi Suedia, Finlanda, Danemarca, Austria sau Belgia.

Convenția a fost semnată de Republica Moldova încă la 6 februarie 2017. Autoritățile într-o voce au promis ratificarea Convenției pînă la sfîrșitul anului 2019, scrie portalul sic.md. Proiectul de ratificare chiar urma să fie discutat la ședința Guvernului din 11 decembrie,însă subiectul a dispărut subit de pe ordinea de zi chiar înaintea ședinței.

Pe 10 martie, Organizația Mondială a Sănătății a publicat un raport care arată că o treime dintre femei, la nivel mondial, sunt supuse violenţei fizice sau sexuale în timpul vieţii, pandemia de COVID-19 agravând o situaţie deja dramatică.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: