Facebook/Doina Gherman

Majoritatea parlamentară a refuzat, din nou, să ratifice Convenția de la Istanbul (VIDEO)

Majoritatea parlamentară a refuzat să includă pe ordinea de zi a ședinței din 12 martie subiectul privind ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi. Între timp, două activiste civice au protestat în fața parlamentului. 

Propunerea a venit din partea deputatei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Doina Gherman, care a atras atenția că acest proiect de lege a fost înregistrat în Parlamentul Republicii Moldova încă la data de 3 martie 2020.

„Într-un an de zile, din păcate, nu a fost întreprinsă nici o acțiune pentru examinarea și adoptarea acestuia. Este un fapt absolut nejustificat și grav. Mii de femei din țară continuă să fie supuse comportamentului agresiv și violent și nimeni, din păcate, nu vine în ajutorul lor. Mai mult, pe timp de pandemie, drepturile femeilor s-au agravat. Apelurile la linia fierbinte din partea victimelor violenței domestice au crescut cu 30%. Am văzut multe felicitări din partea politicienilor din Moldova cu ocazia zilei de 8 martie. Dacă cu adevărat vrem să ajutăm femeile, haideți să ratificăm Convenția cu privire la prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor”, a declarat aceasta.

Doar 30 de deputați din cei 91 prezenți au susținut inițiativa.

Între timp, activistele civice Constanța Dohotaru și Tania Kebak au protestat în fața parlamentului. Acestea au anunțat că vor organiza astfel de demonstrații în fiecare zi de vineri, până când Convenția va fi ratificată.

Convenția de la Istanbul este Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, care a fost deschis pentru semnare pe 11 mai 2011. În prezent, aceasta a fost ratificată de peste 30 de țări, inclusiv de state cu valori patriarhale și religioase pronunțate, precum Turcia, Georgia, Spania, Slovenia, România, Polonia, Grecia sau Croația; de state cu societăți multiculturale și multietnice, precum Franța sau Germania; cît și de state campioane în combaterea violenței, cum ar fi Suedia, Finlanda, Danemarca, Austria sau Belgia.

Convenția a fost semnată de Republica Moldova încă la 6 februarie 2017. Autoritățile într-o voce au promis ratificarea Convenției pînă la sfîrșitul anului 2019, scrie portalul sic.md. Proiectul de ratificare chiar urma să fie discutat la ședința Guvernului din 11 decembrie,însă subiectul a dispărut subit de pe ordinea de zi chiar înaintea ședinței.

Pe 10 martie, Organizația Mondială a Sănătății a publicat un raport care arată că o treime dintre femei, la nivel mondial, sunt supuse violenţei fizice sau sexuale în timpul vieţii, pandemia de COVID-19 agravând o situaţie deja dramatică.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Situația din Moldova, discutată de miniștrii de externe ai UE. Kallas: „Este important să înțeleagă care sunt amenințările”

Vicepreședinta Comisiei Europene, Kaja Kallas, a vorbit la Bruxelles despre vulnerabilitatea Republicii Moldova în preajma alegerilor parlamentare din toamnă. Înalta Reprezentantă a UE a făcut aceste declarații pe 15 iulie, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene, la care participă și ministrul de Exerne al R. Moldova.

Potrivit unui comunicat al MAE, Mihai Popșoi, a participat la un mic-dejun de lucru, care a reunit miniștrii de externe ai celor 27 de state membre ale UE, precum și comisarul european pentru extindere, Marta Kos.

În cadrul discuțiilor, Mihai Popșoi a informat oficialii europeni despre progresele în procesul de aderare la UE, dar și despre provocările de securitate cu care se confruntă țara, în special în contextul amenințărilor hibride și al ingerințelor străine.

Înalta Reprezentantă a UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas, și comisarul Marta Kos au salutat eforturile autorităților de la Chișinău în avansarea pe calea integrării europene și au reafirmat sprijinul constant al Uniunii Europene, atât prin asistență tehnică și financiară, cât și prin consolidarea rezilienței instituționale a Republicii Moldova. Miniștrii europeni prezenți la reuniune au reiterat, de asemenea, susținerea politică deplină față de parcursul european al Republicii Moldova, atât la nivel comunitar, cât și bilateral.

Ministrul Popșoi a mulțumit pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova. Oficialul a evidențiat în mod special deciziile recente care vizează debursarea a 270 de milioane de euro din Planul de creștere al UE pentru Republica Moldova, ieftinirea transferurilor bancare din 5 octombrie 2025 și eliminarea tarifelor de roaming de la 1 ianuarie 2026.

„Drumul european al Republicii Moldova este susținut de rezultate concrete și angajamente ferme. Suntem determinați să continuăm acest parcurs cu sprijinul partenerilor din Uniunea Europeană”, a menționat ministrul Mihai Popșoi.

În debutul reuniunii Consiliului European de Afaceri Externe, Kaja Kallas, citată de Moldova1, a subliniat vulnerabilitatea Republicii Moldova în preajma alegerilor parlamentare din toamnă.

„Vom discuta despre influența străină malignă, interferența în alegeri și ce mai putem face pentru a consolida reziliența Republicii Moldova. De asemenea, este important ca miniștrii de externe să înțeleagă care este situația, care sunt principalele amenințări, care sunt problemele”, a declarat Kaja Kallas.

Menționăm că astăzi, miniștrii de externe ai UE au aprobat, în cadrul reuniunii, includerea de noi politicieni și entități în lista de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de Rikard Jozwiak, jurnalist de la Radio Europe Free, care activează la Bruxelles.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: